Det vet man väl hur pojkar är……..

Krönika publicerad i KT/KK 2015-01-16
Det blev ett fasligt liv i media tidigare i veckan när vetskapen om att det förekommit sexuella trakasserier vid några musikfestivaler i Kungsträdgården under ett par år utan att polisen informerat allmänheten om övergreppen, trots att det sedan länge varit känt. Allt detta apropå liknande händelser i tyska Köln under nyårsnatten, men även på andra platser i Sverige och Tyskland. Det stora problemet är tydligen att förövarna har varit invandrarpojkar som inte kunnat hålla fingrarna i styr. I Sverige påstår polisen att de varit rädda för att detta skulle ha gynnat Sverigedemokraterna om det kommit ut och därmed lagt locket på. Det är givetvis förbaskat korkat så klockarna stannar om påståendet är sant.
Allt detta har givetvis fört med sig att skribenter som Widar Andersson, SvD-gänget med Thomas Gür, Ivar Arpi och Per Gudmundson i spetsen samt en hel del andra förståsigpåare har fått vatten på sin kvarn och tagit sig ytterligare tid att spy sin vanliga galla över invandringen i allmänhet och ensamkommande flyktingpojkar i synnerhet.
Men, en skitstövel är en skitstövel, är en skitstövel, oavsett var han kommer ifrån, har för hår- eller hudfärg. Skåning eller afghan. Om brott sker ska vederbörande givetvis lagföras. Nu får återigen hela flyktingkollektivet klä skott för något som är ett oerhört mycket större problem än så. Fråga tjejerna som drabbas. Det här är inget problem för någon enskild grupp. Det är ett manligt förhållningssätt som vuxit fram och som finns bland alla av manligt kön oavsett ålder, samhällsklass, etnisk tillhörighet, klädstil eller boendeort. Gå in på en manlig arbetsplats, skolgården på en högstadieskola eller ett omklädningsrum med hormonstinna tonårsgrabbar och lyssna på deras attityd gentemot tjejerna i deras omgivning så är det inte svårt att förstå hur det kan se ut ute på den allmänna arenan. Vi har alla ansvar när det gäller att säga ifrån. Vi måste alla fördöma dessa attityder omkring oss när de uppstår. När korkade sexistiska skämt haglar över fikaborden på arbetsplatsen borde alla reagera och agera.
Lite nyans till den uppstådda debatten ger dock bland andra nyhetssajten Direktpress via sin chefredaktör Heléne Claesson, som menar att sexuella trakasserier inte är något nytt. ”Debatten låter ofta som om detta kommit med flyktingvågen och att händelserna är kopplade till asylsökande och män från andra kulturer. Vi vill visa att det inte alls är så utan något vi levt med länge”, säger Heléne till Dagens media. Samtidigt lanserar Direktpress.se hashtaggen #slutatafsa och lovar samtidigt att samla in och sprida berättelser från drabbade kvinnor.
Flera kvinnor förmedlade samma budskap via nyhetssändningar i veckan. Det här är inte ett invandrarproblem utan ett manligt attityddito som måste tas på fullaste allvar. Vad Gür och Arpi med flera har att säga vidare ska bli intressant, nu när de drabbade tjejerna berättat hur det egentligen ligger till. Min gissning är att det blir ganska tyst. Istället borde nu problemen lyftas ordentligt. Hur går snacket i skolorna och på arbetsplatserna? Kunde vi äntligen skippa ”det vet man väl hur pojkar är-attityden” eller ”lite får man väl tåla” hos chefer, rektorer och lärare och ta tjejernas anmälningar på allvar på ett tidigt stadium så har vi nått en liten bit på väg i alla fall. Höj blicken och sluta skyll allt på invandringen så ökar chanserna avsevärt att bemöta olika problem i vårt samhälle.

32 miljoner kronor har samhället återtagit från föräldrar som ”fulvabbat” under 2015. En nätt liten summa och givetvis är det inte tillåtet att fuska till sig ersättning på detta sätt. Frågan är hur stora resurser som gått åt att ”hitta” dessa pengar och om de resurserna istället kunna ha lagts på det skattefusk som varje år kostar samhället kring 45 miljarder kronor.  Att en trött småbarnsförälder tar sig en dag extra då och då kan i alla fall jag leva med, men att stora företag medvetet och med väldigt sofistikerade metoder ser till att undvika skatt bara för att ytterligare öka sina redan så snuskiga vinster gör mig mer upprörd och förbannad. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.