Inte ens köttbullen är svensk………

Krönika publicerad i KT/KK 2015-11-21
Det är svårt att undvika att fundera över vad som håller på att hända därute i den stora världen. Efter dåden i Beirut och Paris samt sprängningen av det ryska flygplanet så är känslan av uppgivenhet påtaglig. Men samtidigt också en glödande ilska.
Alla stater och statsmän förbannar nu kriget i Syrien, men samtidigt är det flera av dem som pumpar in nya vapen i landet och köper den olja som IS nu ”stjäl” och säljer. Det sägs att IS tjänar en miljon om dagen på dessa affärer. Pengar som går till ännu mer vapen och terror.
Det måste hända något nu, inte bara massa skitsnack. Att Frankrike uttalat att de befinner sig i krig och därmed utökar sina flygattacker samtidigt som de ber övriga världen om hjälp känns inte som den optimala lösningen. Det smakar mera hämnd. Kanske måste det till en militär upptrappning för att ytterligare störa IS-krigarna, men det är definitivt ingen slutlig lösning. Det måste bli slut på införsel av vapen och slut med oljeaffärerna. Jag har följt med i media så gott det går utan att på något enda ställe hitta några konkreta åtgärder från omvärlden när det gäller att få slut på kriget i Syrien. Sluta fjanta runt, gör något konkret!
Så har då hatet mer påtagligt också nått Degerfors. I förra helgen delades det ut en 12-sidig A5-broschyr med rubriken ”Migrationskrisen – Ett Degerfors i förändring” i flera av våra brevlådor. En förvirrad hatskrift som, liksom det mesta som kommer i den här vägen, är en tillrättalagd historiebeskrivning och ett försök att uppvigla. Skrivna av förvirrade själar som har noll koll på vår svenska historia. Man talar om att vi svenskar snart är en minoritet och att ”den svenska kulturen” håller på att utarmas. För det första, vad definierar svenskhet, när blir man svensk och när blir kulturella inslag svenska? Sedan tidernas begynnelse har folkvandring pågått på vår planet. Ända sedan inlandsisen smälte bort på våra breddgrader har nya människor strömmat in och befolkat den del av världen vi nu kallar Skandinavien. Jag har skrivit om detta tidigare, men det tål att upprepas. Om inte denna folkvandring varit ett ständigt inflöde hade vi inte existerat idag. Jag kan nästa lova att alla ni ”författare” till dessa nidskrifter och skribenter på sajter som avpixlat, fria tider och liknande har invandrarblod i era ådror. Ni hade helt enkelt inte funnits till utan en konstant invandring till vår nordliga del av Europa.
Vad är då det svenska ni är så heta över att bevara? Vad är egentligen svensk kultur? Asatro och midsommarfirande skulle kanske kunna passera som ”svenskt” eller åtminstone nordiskt. Allt övrigt ni firar och hyllar är importerat. De flesta högtider via kristendomen eller via invandrad kultur. Så exempelvis julen. Maten ni äter dagligen har också importerats någon gång. Potatis från Sydamerika, pasta från Kina, våra sädesslag från Mellanöstern och Sydeuropa. Det kött du äter från slaktade tamdjur som kyckling, gris, ko, får och ren har domesticerats i olika delar av Asien, Mellanöstern, Indien, Ryssland och så vidare. De har senare kommit till oss via invandring. Inte ens köttbullen är svensk.
Nej, det Sverige ni hyllar och försöker försvara mot invandring är inget annat än resultat av just invandring. ”Den svenska kulturen” är också den något som följde med på köpet. Givetvis modifierad över tid, men likt förbannat invandrad.
Inte heller fotbollen på Stora Valla har något svenskt ursprung. Den kom hit via engelsmän och skottar i slutet av 1800-talet. Nej, grabbar och tjejer som är så livrädda för de människor och företeelser som kommer till oss. Ni är själva ättlingar av tidigare invandring och inget av det ni ser omkring er är särskilt svenskt om man rotar lite i historien. Det Sverige ni hyllar är skapat av människor på flykt från missväxt, krig och svält. Triggade av nyfikenhet eller lockade av arbete och pengar. Så kommer det att fortgå, tills tidens ände, vilket ni gillar det eller inte.