Välfärd och vapenskrammel….

Krönika publicerad i KT/KK 2015-09-26
I måndag presenterade den sittande regeringen sin första riktiga budgen efter att första året av sin mandatperiod fått regera på sina motståndares. Givetvis så knorrades det ibland övriga riksdagspartier. Budgetet var usel och skulle skjuta skeppet Sverige i omedelbar sank. Det är inte så konstigt, det hör liksom till spelet.
Men, vad jag reagerade på mest var hur media valde att presentera det hela. I TV stod nyhetsankaret och som första nyhet basunerade ut att drygt hälften av svenska folket var förlorare på budgeten. Likaså i tidningarna och på webben. Redan i ingressen fastlades samma info. De flesta av svenskarna är förlorare, drygt 60 procent får mindre i plånboken. Är det verkligen med sanning överensstämmande? Jovisst framgår det vid en noggrannare analys att det man syftar på är den disponibla inkomsten. För de som vill och orkar lyssna eller läsa vidare framgår det också att det i huvudsak drabbar medel- och höginkomsttagare, Vackert så. Men att de pengar man valt att ta in via höjda skatter är menade att gå till ett bättre skola med höjda lärarlöner, tidigare insatser för barn med behov och mer resurser till skolor i utsatta områden kom då liksom i andra hand. Likaså lägre skatter för pensionärer, anslag till ökad bemanning inom äldreomsorgen. Ännu längre ner i listan kommer fri tandläkarvård för ungdomar under 23 år, fria glasögon till barn med synnedsättningar upp till 19 år, större satsningar på ungdomspsykiatrin, fler utbildningsplatser för vuxna, investeringsstöd för produktion av billigare hyresrätter o s v.
Kan vi få utökad välfärd om vi samtidigt fortsätter sänka skatter? Jag är i alla fall tveksam. Det känns som om vi har provat på detta utan att lyckas. Visst kan man ha synpunkter på hur statens kaka fördelas och om pengarna används på det mest effektiva sättet. Men omsvängningen i politiken mot rättvisare fördelning och en mer statligt kontollerad välfärd där inte bara marknadens krafter ska lösa allt känns för mig som ett steg år rätt håll. Nu måste vi låta Lövén och gänget göra ett försök.
En av de mest högljudda protesterna mot budgeten var kanske bensinskattehöjningen på knappt 50 öre. Det kan man också fundera en stund över. Om man frågar människor vad de oroar sig mest för så kommer miljöförstöringen och klimatförändringarna väldigt högt upp på listan. Ändå går de flesta i taket om lösningar på dessa problem innebär kostnader från den egna plånboken.  Att detta dessutom enbart drabbar landsbygden är väl också en sanning med modifikation.  Den som säger så kan inte ha upplevt det som så populärt kallas för rusningstrafik i våra större städer. För inte är det väl bara ett gäng lantisar som åker omkring och korkar igen ut- och infarter morgon och kväll? Nej, vi måste dela solidariskt på kostnaderna för vår miljöpåverkan. Det gäller även oss ute på vischan.
Till sist; det var med lite fadd smak i munnen jag läste måndagens KT/KK, nu i veckan. Samtidigt som media är överhopade med rapportering från den pågående flyktingkatastrofen. Något som orsakats av flera oerhört grymma krig och konflikter i Mellanöstern och Nordafrika där 10 000-tals civila fått sätta livet till. Samtidigt visar representanter från BAE Systems Bofors med stolthet upp den nya pjäsen Archer. Nya dödsvapen som kan eliminera fiender på 3-5 mils avstånd. Och även om detta vapen inte kommer användas i just dessa konflikter är principen densamma. Ny teknik som har som enda uppgift att sprida ond bråd död omkring sig. Jag förstår inget av denna stolthet, oavsett hur många jobb det skapar. Det är hyckleri på absolut högsta nivå.

BJÖRN REIMERS