Man kan inte förbjuda fattigdom…..

Krönika publicerad i KT/KK 2015-08-15
Då har SD lyckats igen. Gissar att du följt med i snacket runt Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj på Östermalms tunnelbanestation i Stockholm. Den där de, enligt egen utsago, på engelska vände sig till besökande turister och bad om ursäkt för tiggeriet de som besökare i vårt vackra land utsätts för. Där de också skriker ut att de är det enda oppositionspartiet i Sverige. Kampanjen fick inte sitta uppe ostört många timmar innan demonstranter rev ner budskapen. Något som givetvis fanns med i alla nyhetssändningar och kommenterades i all media. Enligt ansvariga på SL i Stockholm är politisk reklam tillåten, så då också fritt fram för att basunera hur SD ser på saken gällande tiggarna i vår gatubild. Detta trots alla undersökningar som slår hål på myterna om olagligt organiserat tiggeri.
Personligen tycker jag nog att SD:s synpunkter i detta fall ligger inom ramen för vår så viktiga yttrandefrihet. Vi som tror på människors lika värde och solidaritet med de som inte har en lika tryggad vardag som vi, vi måste acceptera att det finna andra som ser annorlunda på saken och bemöta dem sakligt. Möjligen borde dock SL fundera lite mer över sin policy.
Men, trots att vi kan slå ihjäl så gott som alla SD:s mytbildningar om hur invandringen bär hela ansvaret för problemen i samhället så känns det som denna främlingsfientliga skara hela tiden går vinnande ut ur de flesta strider. Jag är övertygad om att deras provocerande sätt att argumentera, typ ovan nämnda tunnelbanekampanj, är gjort fullt medvetet. För det första så vet de att de får väldigt mycket mediautrymme vid varje tillfälle de sticker ut hakan. Allt från tårtor i ansiktet till aktiv rasism via kampanjer, debattartiklar och riksdagsmotioner. Motståndet de stöter på stärker de redan frälsta och vid varje tillfälle värvar de någon ytterligare missnöjd själ som, förblindad av den nidbild av invandring som SD skapat, ansluter sig till leden. Sakta men säkert växer partiet. Det är oroande att se på hur det sker.
Jag tror därför inte att högljudda och våldsamma protester, demonstrationer och motdemonstrationer är den mest effektiva vägen att stoppa deras framfart. Den innersta kretsen blir bara stärkt av allt motstånd.
Jag tror att det viktigaste vi har att göra för att minska ner och till slut pulvrisera rasismen och främlingsfientligheten är att återupprätta vårt samhälle till den trygga plats det en gång varit. När klyftorna ökar, arbetslösheten är fortsatt hög, trygghetssystemen urholkas, skolan misslyckas, vården av våra gamla bara blir uslare och brottsligheten bara blir grövre, så kommer vi heller inte att lösa problemen med främlingsfientlighet och rasism.  Om vi inte fokuserar på att återskapa tryggheten i vårt land kommer missnöjet att eskalera. Våra ungdomar måste ges chansen till framtidstro, arbetslösa få möjlighet till vettig sysselsättning, gamla få adekvat omsorg och man måste kunna gå på gator och torg utan att behöva få en handgranat i skallen.
Men, givetvis ska vi inte bara sitta med armarna i kors och vänta. Vi måste samtidigt vara aktiva i vår argumentation och tydligt visa att vi inte accepterar hat och fientlighet mot de människor som söker en trygg plats för sig och sina barn. Ett tydligt motstånd måste löpa parallellt med en återupprättad välfärd.
Jag har så oerhört svårt att förstå hur det kunde bli så här när jag ser bakåt. Jag vet att många skrattar och kallar det naivitet, den framtidstro vi hade som växte upp på 60- och 70-talet. Jag vägrar dock tro att vi hade fel. Jag är fullständigt övertygad om att vi hade kunnat skapa ett samhälle där alla får plats om inte girighet och egoism fått övertaget. Men det är aldrig försent, vi kan om vi vill.
Fattigdom kan man inte förbjuda, enbart bekämpa med medmänsklighet och solidaritet.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.