Lättbott, lakrits och journalistfjäsk……

Krönika publicerad i KT/KK 2015-05 26
I måndags hade både Degerfors och Karlskoga fullmäktigemöten. Båda hade budgeten för 2016 på tapeten men behandlade också lite annat. I Degerfors har man beslutat att det är ”lättbott”. ”En lättbodd kommun med goda och hållbara livsvillkor” antogs som devis och kommunslogan. Jag gillar ordet lättbott. Det klingar fint och sticker ut lite lagom för att man ska stanna upp lite. Inte lika klockren som Fagerstas ”Här får du livstid, men fullt OK. Som helhet ändå rätt så utslätat och rätt så allmänt hållet.  Alternativet som bland annat (S) förespråkade var ”En boendevänlig kommun”. En anledning skulle vara att lättbott inte klarar stavningskontrollen i telefoner och datorer. Det kan jag säga att då är det i så fall många ord som direkt skulle diskas. Ett exempel; när Daniel Sundgren satte straffen till 1-1 på Stora Valla senast skulle jag twittra ut denna omedelbara eufori jag då kände. Telefonen ville då istället för Sundgren skriva Syndaren vilket hade varit förbaskat olyckligt då det var precis tvärtom. Så lita inte på stavningskontollen, någonsin, det är mitt budskap.
I Karlskoga är det inte riktigt lika lättbott. Inte om man går i skolan eller har barn där i alla fall, trots att man nu säger sig ska satsa på skolan. En del i den satsningen är tydligen att få ner kränkningarna och mobbingen av barnen till nivån att bara 20 procent drabbas. Moderate Alf Rosberg hade räknat ut att de skulle innebära att skolledningen var nöjd med att ”bara” 844 elever skulle utsättas för mobbing. Jag häpnar! Hur är ett sådant mål ens möjligt att förstå? Första frågan blir; hur många barn i Karlskogas skolor mobbas och kränks idag, egentligen? Det måste vara en bra bit över tusen eftersom målet med 844 kan ses som ett bra delmål att satsa på. För det är bara ett delmål försökte (S) lugna församlingen med. Hjälp! Som förälder till barn i Karlskogas skolor skulle jag vara mycket angelägen om att ta del av hur detta delmål ser ut. Hur lång tid får det ta innan man är nere på noll och hur många barn har innan dess offrats på likgiltighetens altare?
Jag är ingen vän av Coop. Varför finns inte tillräckligt utrymme här för att utveckla. Det handlar i första hand om sur och otrevlig personal. Men nu tänkte jag skicka med lite pluspoäng och samtidigt avslöja en av mina laster, smågodis. På Coop har man nämligen återinfört de små färgglada lakritsdragéerna som varit borta från godisdiskarna under lång tid. Jag har den senaste tiden lagt ner en smärre förmögenhet på dessa favoritgodsaker, hela tiden med skräcken att de ska ha försvunnit igen när jag ska handla. Än så länge är de kvar och jag borstar tänderna extra noga nuförtiden och hoppas att det hjälper mot annars alltför dyra tandläkarräkningar.
Jag måste till slut få nämna något om månaden junis hittills största händelse för väldigt många, prinsbrölloppet. Att så många kan försvara och hylla ett så uråldrigt statskick som monarki är för mig fullständigt ofattbart. Vi har under generationer kämpat för en demokrati och mot en maktfullkomlig överklass. Hur kan vi då stå med böjda nackar inför detta uråldriga spektakel, det är en gåta.
Om min förvåning är stor över detta fenomen slår den fullständigt i taket när det gäller hur vår journalistkår fullständigt resignerat inför denna galenskap. Ett sådant pinsamt och undfallande fjäskande trodde jag endast Svensk Damtidning och liknande publikationer ägnade sig åt, men icke. Här ligger större delen av den svenska journalistkåren på knä. Man kan undra varför.
Jan Guillou formulerade det snyggt i sin krönika när han säger ”Vid kungliga bröllop råder nämligen intellektuellt och journalistiskt undantagstillstånd”. Jo, så är det nog, tyvärr.
Men, oavsett kungar, monarki och fjäskande journalister så är vi nu mitt i den svenska midsommaren. En tid vi längtat efter hela året. Jag hoppas du tar vara på vår korta sommar. Vi behöver varje uns av solsken och ljus innan mörkret åter lägrar sig över oss. Så ta någon du tycker om i handen och spring ut över en blomstande sommaräng. Lägg dig i gräset och känn hur livet porlar därinne i bröstet. Nu är tid att leva. Ha en skön sommar!
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.