Kanske har en del bara otur när de tänker…….

Krönika publicerad i KT/KK 2015-06-05
Ibland får jag inte ekvationerna att gå ihop. Jag var visserligen inte klassens ljus på mattelektionerna så det är fullt möjligt att jag bara inte förstår. Dock tycker jag ändå att jag har en viss känsla för vanligt sunt förnuft, men……
Jag läste på SVT:s webb för någon vecka sedan att en sjuksköterska höjt sin lön med drygt 10 000 kr/månad när hon gick från en landstingsanställning till ett bemanningsföretag. En fantastisk utveckling, eller hur? Något som dessutom är synnerligen intressant. För vad som sedan kan hända är ju att samma sjuksköterska kan hyras ut till samma landsting för en kostnad som vida överträffar den lön hon hade när hon var anställd. Alltså, istället för att höja lönen för sjuksköterskorna och övrig vårdpersonal, något de kämpat för i många år, så kanske den lösningen finns här. Det blir i sådant fall två vinnare och en förlorare. Bemanningsföretaget snor åt sig våra skattemedel, sjuksköterskan får sin efterlängtade löneförhöjning, om än lite otryggare anställning, medan Landstinget sitter med Svarte Petter och tvingas slanta upp mångdubbelt mer än vad som skett om de istället tillgodosett sina anställdas löneönskemål. En spännande utveckling. När får vi se samma process i skolan? Gissar att det kommer som ett brev på posten när lärarbristen ytterligare utbreder sig.
En annan ekvation jag har svårt att förstå är hur mejerijätten Arla räknar. Jag har själv jobbat som marknadschef i en medlemsägd organisation. Där var vår ledstjärna att värna och stödja våra medlemmars intressen så långt det någonsin gick. Arla har tydligen en annan agenda. Trots att ursprungsmedlemmarna som en gång startade Arla, våra svenska mjölkbönder, nu går på knäna, vad gör deras medlemsorganisation då? Jo, de sänker deras ersättning för mjölken ytterligare. Den enda konsekvensen det för med sig är att fler bönder snabbare når konkurs. Undrar hur medlemsstadgarna ser ut, egentligen? Det som gör detta än mer fantastiskt är att ledningen inom Arla samtidigt kan kvittera ut så stora bonusbelopp som 115 miljoner kronor tillsammans då de tydligen gjort ett bra jobb.
Ett tredje exempel som många reagerat över den senaste tiden är OKQ8:s VD Göran Lindblås väl tilltagna pension. En kort flukt på OK:s Facebooksida visar att missnöjet är stort och avhoppen ur OK:s ekonomiska förening många.  En medlem säger ” OK-chefen får 65 millar, medlemmarna får 0 ränta på sina insatta pengar plus en korv med bröd, ajö OK!” Inte svårt att förstå dessa känslor.
BlatterDet blir ju heller inte bättre när den gamla gråsossen Ines Uusmann försvarar det hela med att Lindblås ”inte kan vara fattigpensionär”. Något hon sedan på OK:s hemsida visserligen bett om ursäkt för. Nåja, Göran Lindblås pension är väl bara ytterligare en variant på exempellös fartblindhet inom näringslivet.
I parken bredvid Pekås i Degerfors står det ett par fotbollsmål. Där brukar några invandrarungdomar syssla med det som numera kallas för spontanfotboll. Det är inte så ofta man ser sådant numera. Bollspelande sker för det mesta i organiserad form. När jag går med hundarna brukar jag stanna upp och kika en stund. Jag inser nu hur förbannat långt detta är från den andra änden av fotbollen, FIFA, den internationella världsfotbollens huvudorganisation. Där sitter arketypen av alla formers pampvälde och bollar med miljarder. Att några miljoner här och där under stundom slinker ner i egen ficka hör liksom till spelet. Att världens finaste lek ska ledas av sådana usla kryp får det att vändas i magen på mig. Det finns bara en plats för dessa banditer, en mörk och fuktig fängelsehåla. Kan bara hoppas att polisens utredningar leder dit. Till dess önskar jag att sommarvärmen snarast anländer till våra breddgrader. Jag fick frågan häromdagen hur jag i detta väder kunde vara så solbränd. Jag försäkrar, det är inte solbränna, det är rost.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.