Samvetsfrihet och en dåres försvarstal……..


Krönika publicerad i KT/KK 2015-05-09
Det är inte utan att man blir en aning fundersam och en aning skraj när man tar del av Ebba Busch Thors inledande veckor som partiledare för Kristdemokraterna. Utvecklingen i partiet är oroande. Särskilt gäller det Busch Thors idéer om samvetsfrihet. Att man som sjukvårdspersonal ska kunna säga nej till att befatta sig med aborter av kristen eller möjligen annan anledning. Om man funderar lite mer över detta så undrar jag vart man kan dra gränser för individers samveten. Det har också överläkaren Dan Johannesson i Kalmar gjort. Som en reaktion på Ebba Busch Thors idéer skrev Dan på sin Facebook ”Jag vägrar från och med nu att vårda kristna”. Visserligen med ironi, men, som sagt, var går egentligengränsen? Kan en läkare som vuxit upp i ett alkoholisthem vägra vårda missbrukare? Kan en inbiten storstadsbo vägra vårda bönder? Kan en Degerfors IF-fantast få frid i sitt samvete genom att vägra vårda en ÖSK-supporter? Återigen, var kommer gränserna att sättas om Ebba får gehör för sina önskemål. Det enda rådet jag har till de läkare och annan sjukvårdspersonal som har problem med att hantera aborter; byt jobb!

Göran Lambertz

Göran Lambertz

En annan galning som florerat i media den senaste tiden är justitierådet Göran Lambertz. En synnerligen märklig individ.  Med en dåres envishet kämpar han för att på något sätt få omvärlden att tro hur befängt det var att fria Sture Bergwall eller Tomas Quick som han då kallade sig, för de mord som Bergwall erkände med sedan tog tillbaka. Han skriver till och med en bok på drygt 400 sidor som ska övertyga oss om den verkliga sanningen. Lambertz sanning. Den verkliga sanningen är att Bergwall är frikänd. Den verkliga sanningen är att polisens sätt att utreda och terapin som skulle framkalla dolda minnen är totalt skjuten i sank. Att Lambertz sedan fortsätter att försvara utredarna är enbart pinsamt, så justitieråd och hög jurist han är. Hans bok har också sågats jäms med fotknölarna av samtliga recensenter och sakkunniga. Men, det jag tycker är mest upprörande och som inte av någon tagits upp efter Lambertz försök till en dåres försvarstal är att det under hela tiden som denna soppa hållit på så har minst en, men sannolikt flera mördare kunnat gå lösa utan något som helst hot från rättsväsendet. Polis och åklagare hade ju själva skapat den rätte. Det är en synnerligen allvarlig konsekvens i denna så sjuka rättsskandal. Det har drabbat de anhöriga till alla mordoffren hårt och skoningslöst.

Så då återigen; skolan. Ny rapport från OECD sågar den svenska skolan och det ordentligt denna gång. Lärarkompetensen sviktar, deras utbildning håller inte måttet. Fel personer blir lärare. De bästa försvinner, bland annat för den usla löneutvecklingen, men också på grund av den miljö de tvingas arbeta i. Jag ska inte fortsätta mitt tjat om vår skola, du vet ju vad jag tycker, inget i rapporten är ju heller särskilt nytt. Men, det ska ändå bli intressant att se om det denna gång kan bli någon reaktion från makten. Jag tillåter mig ändå hålla en något tvivelaktig attityd till någon form av samsyn över partigränserna. Något som krävs om vi ska få någon som helst rätsida på skoleländet.
Personligen tror jag att den segregering som det ”fria” skolvalet har skapat är ett lika stort problem som lärarkompetensen. Oavsett, erkänn nu alla ni med makt att ni gruvligen har misslyckats, oavsett partiblomma. Ta varandra i näven och ge våra barn chansen till den utbildning de har rätt att kräva, oavsett om de fötts på Östermalm, i Rosengård, i Degerfors eller för den delen i Somalia eller Afghanistan.
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.