Slå en signal till Finland……

finlands_flaggaKrönika publicerad i KT/KK 2015-03-28
Ibland kan man fundera över om saker och ting inte krånglas till i onödan. Om det finns någon som lyckats väl med något, då kan man undra varför inte andra tar efter. Varför ska man, som det brukar heta, uppfinna hjulet igen. Under några veckor har Svenska Dagbladet haft en artikelserie, först om den svenska skolan, sedan några utflykter ut i Europa. Det som är slående är att man ganska tydligt kan se vad som är den minsta gemensamma nämnaren när det gäller att skilja en bra skola eller ett bra skolsystem från en sämre. Kvaliteten på rektorer och framförallt lärare.

Under ganska många år har vårt grannland i öster, Finland, lyckats mycket bra med sina skolresultat. Samtidigt har vi i Sverige experimenterat med än det ena än det andra. Resultaten är dystra, det har hela tiden gått utför. I Finland är läraryrket ett statusyrke, man väljer lärarutbildningen före exempelvis läkarutbildningen. Detta trots att lönerna inte på något sätt är överdrivna.
Jag har under större delen av mitt yrkesverksamma liv jobbat med reklam och marknadsföring. En av de allra första reglerna jag fick lära mig var; när det dyker upp en bra och lyckad idé, sno den. Om någon kommit på något verkligt lysande, varför inte då se om man kan kopiera det. Om man lyckats med skolan i Finland, eller för den delen på andra ställen i Europa och övriga världen, varför då inte se om man kan genomföra samma sak här i Sverige, det är för mig fullständigt ofattbart.
Därute tickar en bomb. Vi håller just nu på att förlora en hel generation med ungdomar som inte klarar av skolan. Som glider igenom skolsystemet utan att varken lära sig läsa eller räkna. Vem tar hand om dem när de rinner ut i livet kring sextonårsåldern utan utbildning och obefintliga chanser att få jobb. Många är nykomna flyktingar. Samtidigt växer utanförskapet ute i förorterna där gängkriminaliteten etablerar sig mer och mer. Det är inte svårt att räkna ut var deras rekryteringsbas finns när man tänker på alla de ungdomar som lämnat skolan utan att ha fått chansen till en vettig utbildning på grund av ett raserat skolsystem.
Kan ni se skillnaden på alternativ framför er. Antingen sitta på arbetsförmedlingen och söka jobb som inte finns eller acceptera erbjudandet att gömma något vapen eller ta hand om små påsar med vitt pulver i. Särskilt när killen som kommer med erbjudandet om pengar till försörjning har en grov halslänk av guld, Armanijeans och en stor fet BMW.
Landet håller just nu på att förlora flera krig där ute. Kriget i förorterna där vapenskrammel och gängmord håller på att bli vardagsmat. Senast dödsskjutningarna på Hisingen i Göteborg.
Om sedan våra politiker med Jan Björklund i spetsen tror att vi kan få någon rätsida på vår skola genom att införa betyg från årskurs fyra så måste jag ifrågasätta deras eventuella intelligens.
Problemet de har att hantera är större än så. En stor pensionsavgång inom lärarkåren är att vänta. Behovet att nyrekrytering de närmaste åren är stor. Samtidigt är det svårt att ens fylla lärarutbildningarna på våra universitet, några är till och med nedlagda. Dessutom har de som väljer lärarutbildningen inte läraryrket som förstaval. Då tycker jag man kan ifrågasätta om motivationen finns att komma ut som en tillräckligt bra lärare som också vill stanna i yrket.
Jag tycker att skolfrågan är den i särklass viktigaste politiska frågan vi har att hantera. Att här misslyckas för med sig så oerhört mycket mer problem. Att man inte insett detta tidigare och försökt göra något åt det visar på ett kollektivt hjärnsläpp. Man kan inte låta en så viktig institution som vår skola bli en experimentverkstad för förvirrade folkpartister. Om inget görs nu kommer snart den stora bomben att explodera. Ett hett tips innan detta sker, släng prestigen och slå en signal till Finland – innan det är för sent!

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.