Då var glada julen slut, slut slut……

Krönika publicerad i KT/KK december 2014
Då var julen än en gång över. Julgröten uppäten, granen har börjat barra och de överflödiga julklapparna är ute på Blocket. Det sista ett fenomen värt att fundera en stund över. Den här julen verkar det vara mobiltelefoner, speciellt Iphone 6, som finns i överflöd. Redan under Kalle Anka på julafton började annonserna droppa in enligt folket på Blocket. Innebär det möjligen att den marknaden är mättad eller är det bara så att vissa föredrar rena pengar och säljer därför dessa klappar mer eller mindre direkt från Tomtens säck. Förra året såldes dessa ”oönskade” julpresenter för närmare 100 miljoner kronor. Enligt en undersökning som Handelns Utredningsinstitut, HUI, gjort på uppdrag av Blocket så har två av tre svenskar fått en julklapp de aldrig använt. Kanske traditionen med paket för miljarder borde omprövas, även om det vore fientligt mot svensk ekonomi. Varför köpa och ge bort saker som ingen vill ha? Absurt!

Vi har nu precis gläntat på dörren till ett nytt år. Hur firade du? Champagne, hummer och raketer? Har du funderat på vad du EGENTLIGEN firade? Bara att det blir ett nytt år är väl inte så mycket att fira, de blir det ju varje år och dessutom blir man ju bara äldre. Jag läste en krönika av Axel Schulman i Aftonbladet. Han är inne på samma linje, ett nytt år borde sörjas inte firas. Om man därtill studerar hur världen ser ut runtomkring oss, både på nära håll och ute i det vida, så borde man sälja sorgflor istället för skojiga hattar inför nyårsafton.
På hemmaplan har vi sedan valet ett politiskt kaos. Kanske blir det lite lugnare med decemberöverenskommelsen, men jag är tveksam. De politiska blocken cementeras ytterligare och även om SD blir aningen kringskuret så vetisjutton om de inte är de som vinner på detta i längden. Jag är ganska säker på att Alliansen nu kommer att föra fram frågor i Riksdagen som de vet SD också stöder och därmed skapa majoritet för. Det visar sig ju att deras väljare nu är ganska positiva till ett samarbete med SD där samstämmighet råder. Jag tror Lövén har slappnat av för tidigt, allt medan övriga politiker gruffar om små, små detaljer och i takt med detta slåss om samma väljare. På något vis var det bättre förr. Det var i alla fall mycket enklare. Då var det riktiga arbetare som röstade på Socialdemokraterna, Centern, dåvarande Bondeförbundet, värnade om bönder och landsbygd. Folkpartiet lockade en begynnande medelklass och de rika och besuttna höll sig till högern. Nu ska alla partier locka väljare från alla. Moderaterna kallar sig för ett arbetarparti och Centern hittar nya väljare bland bratsen på Stureplan. Inte undra på att det till slut blir kaos. De tidigare politiska ideologierna är idag tunna som spindelväv. Skillnaderna minimala bland de etablerade partierna.
Nej, glädjeämnen får vi söka i den lilla världen, exempelvis att BIK Hockey har fått oss känna lite SHL-vibbar och att det faktiskt inte är långt till fotbollssäsongen och nya duster på Stora Valla. Jag ser fram emot en väldigt massa kulturevenemang i vårt närområde. Jazzklubben har återigen ett brett register av sköna artister under våren. Konsertföreningen likaså och därtill bluesfestival i mars. Teaterföreställningar från Lyset och Teater Nolby. En ny scen har växt fram på Mötesplats Alfred Nobel där spännande artister kan dyka upp, så håll utkik. Ni ska veta att ni karlskogingar är ett bortskämt släkte vad gäller idrott och övrig kultur, men när kylan tränger på utifrån behöver vi själslig värme. Jag hoppas vi ses på någon av alla dessa arrangemang. Till dess, en god fortsättning på det nya året. Ta hand om dig och dina vänner.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.