Bra nog är inte bra nog

Krönika publicerad i KT/KK 2014-12-06
Egentligen borde jag väl som politiskt intresserad krönikör ta upp den stundande regeringskrisen, men eftersom alla andra kommer att göra det så släpper jag den frågan just nu. Kanske finns det anledning att återkomma i frågan längre fram.  Lite politik blir det ändå utifrån några lokala företeelser de senaste veckorna. Och så är det ju snart jul.
Vård, skola, omsorg – ett politiskt mantra som kommer upp i nästan varje diskussion och debatt. Något vi skulle kunna kalla för basen i all politik, grunden för vår välfärd helt enkelt. Men trots att alla politiska krafter i landet säger sig värna om vår välfärd så urvattnas den mer och mer. Successivt sänks ribban. Frågan är länge vi kan låta denna utförsbacke fortsätta?
Jag tänker bland annat på Karlskoga kommun som i senaste fullmäktige debatterade kommunens värderingar gällande utbildningskvalitet i skolorna. Man vill byta ut devisen ”Karlskoga är en framstående utbildningsort” mot något mindre ambitiöst. Otroligt! Man vill alltså sänka ribban på kommunens ambition att ge bästa möjliga utbildning. Kan meningen vara att anpassa den till de faktiskt dåliga resultaten i stället för att höja blicken och ta tag i problemen.
Jag tänker också på de nattvandrare det stod att läsa om i vår tidning för någon vecka sedan. En ganska vanlig företeelse på många orter. Föräldrar som går ut på gatorna nattetid för att värna sina barns säkerhet.  Hur långt kan vi urvattna polisens ansvar gällande den trygghet vi medborgare kan kräva? Att polisen idag enbart klarar upp 38 % (siffran är från 2012 och kommer från BRÅ) av alla anmälda brott. Är det OK eller kan vi till och med sänka ribban ytterligare om vi samtidigt spar några skattekronor till?
Vården går på knä, vårdförbundet använder ordet kaos. Vårdavdelningar stängs, operationer skjuts upp och personalen sjukskriver sig. Det saknas både läkare och sjuksköterskor. Hur lågt kan vi sänka vårdribban?
Att spara pengar i skolans värld har jag oerhört svårt att förstå. Att medvetet inte ge alla våra barn en bra grund att stå på när de ska ut i livet är cynism upphöjt i två.
För hur blir det egentligen? Varje krona som rektorerna på skolorna sparar skjuter de ju bara över till socialchefernas kassa. I nästa steg belastas a-kassa och försäkringskassa. Kanske även polis, sjukvård och kriminalvård. Alla de misslyckanden som nu sker i skolan, horder av barn som slussas ut i samhället med betyg som inte tar dem någonstans, kommer ju att belasta andra budgetposter i statens och kommunernas kassakistor.  Jag trodde i min enfald att politiker också kunde räkna och ha någon form av kunskap i samhällsekonomi. Vi har sänkt ribban till en alldeles för låg grundnivå. Bra nog-nivån räcker inte längre. Att med ovanstående perspektiv dessutom ha som ambition att sänka skatterna ytterligare borde klassas som landsförräderi och straffas därefter.
Nu är det jul igen. Trots allt tjat om svajande konjunkturer och det faktum att de flesta av oss har allt man kan tänka sig och lite till, så kommer vi i år ändå att slå nytt julhandelsrekord. Jag är väldigt kluven till denna högtid. Visst, jag gillar den stämning som ofta skapas. Att få träffa och umgås med familjen, vänner, barn och barnbarn. Men att frossa över dignande julbord och köpa onödiga prylar som ingen behöver känns så där. Därför har vi i vår familj bestämt att de pengar vi tänkt spendera på julklappar till den vuxna befolkningen i släkten i stället ska skänkas till någon som behöver det bättre än oss. Var och en väljer sin hjärtefråga. Jag berättar inte detta för att på något sätt slå mig eller oss för brösten och visa oss präktigare än alla andra. Jag säger det bara för att väcka en tanke. Pappa kanske inte behöver en slips till och det där spabesöket som du hade tänkt ge till mor kanske kan omvandlas till malariamedicin till några afrikanska barn. Väldigt små uppoffringar kan göra storslagen nytta om den hamnar på rätt ställe. Och så slipper du ju trängas i julhandeln, bara en sådan sak.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.