Visa att ni vill satsa på elitfotboll i Degerfors

Krönika i Karlskoga-Kuriren 1/4

Visa att ni vill ha elitfotboll i Degerfors
Jag var på Degerfors IF:s upptaktsmöte i måndags kväll. Tillsammans med ett gäng taggade funktionärer i varierande åldrar, de som ska rodda en bräcklig Stora Vallaskuta igenom årets säsong i Superettan. Men just detta Stora Valla är något som bekymrar mig.
Alla, utom möjligen någon förvirrad högerkantspolitiker, inser att det absolut starkaste varumärke vår kommun har är Degerfors IF. I mitt jobb pratar jag varje dag med människor runt om i hela vårt avlånga land. När de får reda på att vi finns i Degerfors blir det alltid, jag säger alltid, fotbollssnack. Det kommer historier om besök på Stora Valla ända tillbaka till 50-talet och ofta finns det ett stort engagemang och alltid ett ”Lycka till”.
Men, för att DIF ska ha möjligheten att etablera sig inom svensk toppfotboll måste de få möjlighet att bedriva en vettig verksamhet, det innebär bland annat att ha en fungerande arena för träning och matcher. Så är inte fallet just nu, vårt gamla kära och anrika Stora Valla håller på att förfalla.
Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll ställer nu stora krav på samtliga arenor i Allsvenskan och Superettan. För Stora Vallas räkning krävs stora åtgärder med planen, läktaren och en massa andra faciliteter fram till 2014.
Så, för att vi även i fortsättningen ska kunna uppleva elitfotboll i Degerfors så måste ni politiker agera, och ni måste göra det nu. Jag vet att klubben fått lite pengar redan i år för att åtgärda det allra värsta. Ordföranden Janne Beckman, tror att man kan, genom brandsläckningsmetoden, hanka sig fram ett par år till, men snart står vi inför fakta. Bland annat ska planen i framtiden vara spelbar från mars till och med november. Har ni sett hur den ser ut idag, två veckor innan premiären?
Så politikervänner med makt, ta nu det där 50 miljonerna från projektet ”Gymnasieskola i Folkets Hus” eller åtminstone delar därav och satsa dessa på en riktig idrottsanläggning, en arena värdig en elitförening. Visa att ni, som ni ofta påstår, satsar på det enda flaggskepp denna kommun har, Degerfors IF.
Det är ledsamt och pinsamt att höra Patrik Werner när han berättar om klubbens träningsmöjligheter. Vilket annat lag inom svensk elitfotboll tränar idag på grus? Degerfors måste vara landets sista utpost i frågan om avsaknad av konstgräs att träna/spela på.
Vore jag i Degerfors kommunledning skulle jag faktiskt skämmas om jag visade upp Stora Valla för utsocknes kollegor. Vill ni vara kvar i eliten krävs också satsningar.
Ett gymnasium i Folkets Hus, men allt vad det för med sig måste vara en av de mest korkade idéer som någonsin kläckts i vårt kommunhus, möjligen i paritet med tågstation i samma byggnad på en sträcka med enkelspår. Nej, ge degerforsarna en ordentlig idrottsarena i stället.
Och alla ni andra som kallar er supportrar, se nu till att gå man ur huse när DIF har hemmamatch. Fyll läktarna, visa att Degerfors är ”det lilla Italien” som Tord Grip brukar beskriva. Ett engagemang som inte bara är på papperet.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.