Den lilla världen……

Krönika publicerad i KT/KK 2014-11-22
Det blåser hårda och kalla vindar därute i den stora världen. Sakta men säkert har den kommit oss allt närmare. Klotet har krympt tack vare billiga flygresor, mer i plånboken för många och framförallt, Internet. Det är lätt att dela upp livet i före och efter Internet.
I den stora världen jagar man ubåtar i Östersjön, dödar och lemlästar i olika väpnande konflikter jorden över. I den stora världen slåss man mot Ebola och AIDS samt pedofila katolska präster. I den stora världen råder mer kaos än det någonsin gjort.
För att orka med att ta till sig vad som händer i den stora världen måste vi också värna om den lilla världen. I den lilla världen kan vi krypa in och kura ihop oss under filten. Stänga ute allt elände och bara vara, här och nu.
I min lilla värld måste det finnas tid för långa skogspromenader med hundarna, tid att sitta i köksfönstret och titta på alla småfåglar runt det uppdukade fågelbordet, se barnbarnen spela fotboll eller äta en god måltid tillsammans med min eviga kärlek.
I min lilla värld är det också viktigt med kultur. Kultur av olika slag är för mig likvärdigt med syret jag andas. Det ger mig den där själsliga avkopplingen som gör att jag någorlunda hjälpligt kan hantera intrycken från den stora världen. En viktig del i min lilla värld är böcker. Böcker som bakom varje sidvändning gömmer en bra historia. Har räknat ut att jag genom åren säkert konsumerat runt 1 500 böcker. Jag är evigt tacksam bibliotekarien på Engelbrektskolan i Örebro som förstod att den blyge, men fantasifulle lille gossen behövde böckerna för att kunna handskas med sin oroliga själ.
Numera träffar jag på en hel del kultur så att säga professionellt. Jag har under cirka tio år skrivit om och recenserat lokal kultur i den tidning du just nu håller i. Det har varit, och är fortfarande, en fantastisk resa. Visst är det häftigt att se verk av Strindberg på Dramaten, Rolling Stones på Scandinavium i Göteborg, ett Milanoderby mellan Inter och Milan på San Siro eller en uppsättning av Carmen på något operahus. Men jag får även kickar av de lokala förmågorna och eldsjälarna som i den lite mindre världen sprider lycka, dramatik och värme till sin publik. Jag är i grunden inte intresserad av vem som står på scenen, hur mycket hen tjänar eller hur ofta hen är på TV. Det enda viktiga är att det som spelas upp framför mig, oavsett om det är konst, teater, musik eller idrott, på något sätt berör mig. Att det sätter igång något inom mig som jag, åtminstone för en kort stund, kan bevara och njuta av.
Det finns de som undrar hur jag orkar flänga omkring och bevaka olika lokala kulturevenemang. Ni kan vara lugna, i det fallet har jag hur mycket ork som helst. Jag tycker det är lika viktigt, för både publik och aktörer, att kulturen i den lilla världen också har en plattform. Att det som händer nära oss också uppmärksammas. Jag vet också att det uppskattas.
I vår lilla värld, i gränslandet mellan Värmland och Närke, finns en stor kulturkälla att ösa ur. Här finns något för alla. Jazz, blues, rock, klassiskt, visor och folkmusik. Klubbar, pubar, kaféer och resturanger som, utöver god mat, även serverar kultur i både musik- och teaterform.  Bibliotek som tänker på både barn och vuxna. Konst, dans och revy. Aktiva kulturskolor. Elit- och breddidrott. Har jag missat något ber jag om ursäkt.
Så, visst finns det alltid något i den lilla världens famn för oss som får en kick av kultur. Men för att vi ska förbli hela människor behöver vi också kärlek och trygghet. Det kan se olika ut utifrån vilken fas man är i livet, men det är lika viktigt för oss alla. Men för att få måste man också ge. Så glöm inte att sprida din kärlek till just din omgivning. Du kommer att få så mycket tillbaka.
Min trygghet och kärlek ligger i en 40 år långt romans. Det är häftigt att det efter så lång tid fortfarande pirrar så där skönt i magen när jag tänker på min älskade. Hoppas du också har någon som får det att pirra i din mage.
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.