Det krävs en ideologisk kursändring…..

Krönika publicerad i KT/KK 2014-10-11
Har du någon gång funderat över de personer, jag gissar att de är sjuksköterskor, som tar emot ingående samtal på våra vårdcentraler runt om i landet? Min undran är vad de fått för speciella egenskaper, smått gudomliga, när de per telefon kan avgöra hur pass sjuk du är när du ringer och vill träffa en läkare för någon uppkommen åkomma.  Det känns som ett omänskligt ansvar. Det händer ju faktiskt att folk dör efter att de nekats vård eller får fel diagnoser ställda. Alldeles nyligen ett dödsfall i vårt län. Förhoppningsvis får väl de flesta tag på vård någon annanstans. Men ibland blir det fel och då kan ju konsekvenserna bli förödande.  För mig är det ofattbart att inte vårdpersonal alltid utgår ifrån det värsta när de tar emot en patient.
Jag har ett exempel i min närhet där vi till slut fick vård, men eftersom symtomen behandlades väldigt nonchalant tog det flera månader innan en annan läkare, på en annan inrättning, kunde konstatera cancer.
En god vän till min hustru berättade att när hen blev nobbad tid på den vårdcentral vård söktes så bad hen om den telefonmottagande sköterskans fullständiga namn. Givetvis frågade sköterskan varför och fick då till svar att namnet var bra att ha när hon skulle anmäla vårdcentralen i det fall konsekvenser uppstod på grund av utebliven vård. Fick hon då en tid? Självfallet.
Nu är det inte de mottagande sköterskorna jag vill åt, de gör givetvis allt de kan i sin iver att hjälpa sjuka och behövande. Syftet är inte heller att dela ut knep hur man går förbi telefonhindret. Nej, det är det ständigt krympande välfärdsutrymmet. Det kostar ju pengar att ta emot patienter. På något sätt har det vi kallar välfärd blivit något för räknenissar.  Allt måste prioriteras. Aktuellt nu är den ökade självmordsstatistiken inom psykvården. Att vi har att göra med människor får komma i andra hand.  Det är väl väldigt signifikativt att det måste till en valrörelse för att ansvariga politiker helt plötsligt kommit på att de ska korta av köerna till cancervården, eller ge sjuksköterskorna lite mer i lön så att de inte flyr till Norge eller byter jobb.
Vet du vad jag tror? Jo, att vi måste vänja oss vid allt sämre välfärd. Detta trots alla löften under valrörelsen. Det kommer tyvärr att dö fler i köerna. Det krävs helt enkelt en ideologisk kursändring. Exempelvis en idé om att alla som vill ska få den vård som krävs.
I Karlskoga gruffas det återigen om vårt lands uteblivna satsningar på försvaret och försvarsmaterial. Jag har skrivit om detta tidigare så du som läser mina spalter vet vad jag tycker om försvarskostnader och vapenexport. Det måste gå att ställa om och låta dessa mycket kompetenta och nervösa ingenjörer hitta på andra saker som vi kan ha nytta av. Solkraft och annan förnybar energi som exempel. Är de så kompetenta som de och andra påstår borde de kunna göra underverk.
Men, även här krävs en ideologisk kursändring. Vi behöver inga fler soldater, satsa på ett väl fungerande civilförsvar istället. Utbilda kompetens i krishantering och höj beredskapen för olika katastrofer vi kan ställas inför. Den senaste skogsbranden som ett exempel. Ett annat synnerligen aktuellt exempel är den pågående Ebolaepidemin i Liberia. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, försöker få ihop en svensk hjälptrupp med sjukvårdspersonal till de drabbade områdena, men hittills misslyckats. Hade vi haft specialutbildade styrkor inom civilförsvaret hade de redan varit på plats och gjort nytta. Att nu regeringen flyttar krishanteringsfrågor till från försvarsdepartementet till justitiedepartementet säger inte att det på något sätt skulle bli bättre. Det enda man kan konstatera är att dessa frågor i alla fall finns på politikers agenda. Att utveckla sol- och vindkraft eller rädda hårt drabbade människor i nöd känns för mig väldigt mycket bättre än att skicka dem i döden med vapen ”made in Karlskoga”.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.