Sista chansen, tänk efter, före…….

Krönika publicerad i KT/KK 2014-09-13
Bara en dag kvar. Imorgon går vi ALLA till valurnorna och lägger vår röst på något vi tror på och som antingen kan förändras eller förvaltas vidare. Oavsett politisk uppfattning uppmanar jag dig att utnyttja din rättighet att påverka.
Fram till idag har vi närapå drunknat i politisk propaganda. Aldrig har så många partiledardebatter effektuerats i olika medier. Aldrig har vi haft så många olika mediekanaler där valpropagandan stått som spön i backen. Nu är det bara din röstning och en vansinnigt spännande valvaka kvar av årets val. Därför tänkte jag redan nu snudda lite vid nästa val, år 2018 istället. Varför då? Jo, i huvudsak utifrån en liten notis i denna tidning för precis en vecka sedan där man presenterade valresultatet från skolvalet på Stora Valla-skolan i Degerfors. Det är inte utan att jag blev en aning upprörd och fundersam när man kunde konstatera att nästan en fjärdedel av högstadieeleverna röstat på Sverigedemokraterna. Det väcker en hel del frågor, eller hur? Lejonparten av dessa ungdomar är vid nästa val tillräckligt gamla för att få rösta i både kommun- och riksdagsval.
Frågor man måste ställa är: Hur stor är risken att de konserverar sina nuvarande uppfattningar?
Hur ser egentligen värdegrunderna ut på Stora Valla-skolan? Sker undervisningen i humanismens anda där alla människors lika värde är en självklar ledstjärna? Om så är fallet, var får så många elever sina rasistiska övertygelser ifrån? Hemifrån? Från kompisar? På nätet? Ja, vem vet, kanske en kombination. Men jag tycker det är alla inblandades förbannade skyldighet att ta reda på orsaken till att 23 procent av högstadieeleverna på en skola i ett litet samhälle som Degerfors skulle röstat på ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna om de idag hade haft fullvärdig rösträtt. Det kan inte bara nonchaleras.
Min krönikekollega Ida Thunberg beskrev i en utmärkt och tänkvärd krönika i förra veckan hur hennes ”vänner” på Facebook slarvigt och ytligt tog ställning för och delade med sig av främlingsfientliga åsikter på nätet utan att själva riktigt ha full koll på sanningshalten. Jag tror detta är lite av huvudet på spiken. Nätet dräller av olika ”Råttan i pizzan-berättelser” om hur invandrare får ofantliga bidrag, tar våra jobb, försörjer sig på kriminalitet, våldtar och kostar samhället en massa pengar. Tyvärr får många av dessa rövarhistorier stå helt oemotsagda. Det oroar, för tyvärr finns det alltför många som inte tänker alla tankar hela vägen ut utan nöjer sig med att tro på allt de hör. Om vi dessutom lägger till att ett gäng kostymklädda rasister på bästa sändningstid i radio och TV, många gånger utan tillräckligt vassa följdfrågor från journalister, kan kläcka ur sig vilka fantasier och lögner som helst när det gäller invandring och flyktingmottagning gör inte saken lättare. Jo, jag vet att det är demokrati, om än dess baksida, men dessa nissar var på något vis enklare att hantera när de uppträdde i bruna skjortor, röd armbindel och svarta marschkängor.
Så, till dig som sätter tillit till alla dessa skrönor och därmed tänker lägga din röst på SD i detta eller kommande val. Rannsaka och gå igenom ditt inre på djupet. Ifrågasätt allt. Ta inget för givet. Tro inte på något för att det låter vist och smart eller för att det kommer från människor du beundrar. Utsätt alla påståenden och allt du hör och läser för en test utifrån dina egna erfarenheter och din egen omvärld. Låt sedan de resultat du kommer fram till vägleda dig mot sanning och övertygelse. Först då kan du med gott samvete lägga din röst i urnan. Lycka till.
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.