Sträck ut en hand…..

Krönika publicerad i KT/KK 2014-08-09
När dessa rader plitas ner brinner det för fullt i trakterna runt Sala i Västmanland, inte så himla långt härifrån. Brandområdet är det största någonsin i modern tid, drygt en gången en mil. Hundratals brandmän och frivilliga kämpar för att få stopp på det framrusande infernot. Man kämpar, bokstavligen, i motvind eftersom det blåser en hel del. Därtill är det kruttorrt i markerna. En följd av den varma och torra sommar som vi som gillar sol och värme har fått njuta av. Skogsbränder är lite av medaljens baksida.
Vad som fascinerar mig när sådana här katastrofer inträffar är människors välvilja att ställa upp för varandra. Jag minns särskilt när så många svenskar drabbades av Tsunamin i Thailand 2004. Över 500 svenskar omkom och ofattbara 225 000 dödsoffer totalt. Då strömmade det in mer pengar än man kunder göra av med från givmilda svenskar som ville göra en insats.
Då som nu flaggar frivilliga upp och vill hjälpa till. Facebook kan man tycka vad man vill om, men det är svårt att se något mer effektivt när det gäller att organisera hjälpinsatser. En FB-grupp heter ”Hjälp finnes (Skogsbranden)” och hade engagerat över 7000 personer när jag var inne i tisdags och kikade runt. Alla möjliga insatser förmedlades. Tillfälligt boende och mat för de evakuerade, lägenheter och gäststugor, men också enstaka sängplatser. Hjälp att hysa husdjur, allt från enstaka hundar och katter till beteshagar för får- och nötbesättningar samt boxar till hästar. Man erbjuder även hjälp med transporter och direkthjälp vid själva branden. Jag blir djupt imponerad och en aning rörd. Men glädjande nog är det så här vi människor fungerar, det har jag skrivit om tidigare. Det är till och med genetiskt betingat. Belöningssystemet i vår hjärna gillar bättre när vi ger än när vi får. Att bry sig om andra för nämligen med sig flera positiva effekter. Man blir mer stresstålig, man grubblar mindre och känner sig lyckligare. Det stärker ditt immunförsvar och därmed, rent konkret, så förlänger det ditt liv.
Människor med stark medkänsla är i grunden mer optimistiska, har starkare och bättre relationer till sin omgivning. Fler vänner. Blir man bemött med medkänsla stärker det självförtroendet och man blir glad och tillfredsställd. Allt detta är inte bara lösa antaganden utan kan studeras med magnetkamerateknik. Man kan se hur vissa områden i hjärnan som har med empati och njutning att göra aktiveras när vi känner medkänsla. När ett område som kallas premotoriska cortex aktiveras tyder det på att den medkänsla vi känner får oss att vilja ge omsorg till de som lider.
Så om vi nu har detta inom oss så borde det väl inte behövas katastrofer som tsunamin eller skogsbränder för att det ska blomma upp.
Visst kan vi väl slänga en slant i tiggarens kopp utan att djupanalysera om den stackars smutsiga kvinnan som sitter utanför affären ingår i något stort brottssyndikat.  Det kan ju vara så enkelt att hon bara är hungrig.
Visst kan vi öppna våra famnar för de som flyr från krig och elände utan att bara se det i ekonomiska termer.
Vi kan alla drabbas av kris, sorg och annat elände. Mycket snarare än vi kan ana. Att då få greppa en utsträckt hand, få känna lite värme och omsorg gör vägen tillbaka till det normala mer uthärdligt. Så, sträck ut din hand till den som behöver den. Det fordras ofta väldigt lite uppoffring. Kanske bara ett vänligt ord på vägen, en smekning över kinden eller, som ovan, tillfällig hjälp när olyckor är framme. Du kommer att må mycket bättre, ja, kanske till och med få ett lite längre liv.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.