Olika omvärldsbilder – olika sanningar

Far och son sitter och tittar på nyheterna som visar bilder från en kaotisk demonstration. Plötsligt utbrister fadern, ”titta, ungdomarna kastar stora stenar mot polisen!”
Sonen tittar storögt på sin far och tänker ”och jag som precis tänkte säga att det är för jävligt hur polisen kan slå unga tjejer med batonger”.

Två uttolkningar av samma bild av två individer och kanske också två generationer.
Så här ser det ut hela tiden, vi har olika omvärldsbilder och ser inte alltid samma sanningar i samma bild. Så är det exempelvis när Göran Persson och Fredrik Reinfeldt ser på svensk arbetslöshet eller miljöpartiets och folkpartiets syn på kärnkraftsavvecklingen utifrån folkomröstningen på 80-talet. Eller förbundskaptenen Lars Lagerbäcks och Expressens Mats Olssons syn på Sveriges bravader i fotbolls-VM. Exakt samma bild presenteras, men vi tolkar den totalt olika.
Jag är född och uppvuxen i Örebro, en stad som jag under ungdomen uppfattade som en j-vla håla som saknade precis allt. När jag senare flyttade till Stockholm och berättade att jag kom från Örebro var det många som kunde säga ”Åh, Örebro som är en så fantastisk vacker stad med ån som rinner igenom och det pampiga slottet mitt i sta´n”!
”Sinnesslöa idioter” som inte vet något om vackert var naturligtvis min tanke om dessa o-esteter. Ända till jag började se min gamla hemstad med andra ögon, när jag då och då återvände. Nu kan även jag se det vackra som inte fanns i min tonårstids sinnevärld på 60- och 70-talen.
Även om man har klara uppfattningar om både ditt och datt, kan bedöma rätt och fel i olika situationer är det ju bara utifrån sin egen omvärldsbild, sin egen sanning. Det är inget fel i detta så länge som man också med öppet sinne kan ta in andra medmänniskors bilder av samma sak utan att samtidigt döma.

Tänk om vissa politiker kunde höja blicken lite över horisonten, se upp ur partiboken och även ta in andra sanningar än sina egna och partiets. Om vi kunde se grannens barn som vi ser våra egna, trots att de har svart hår och bär namn svåra att uttala.
Buddhisterna säger bland annat att ”acceptera inte något bara för att det ser ut som en sanning, bara för att andra säger det eller för att det sammanfaller med dina åsikter”, och vidare ”Tro inte att den kunskap du just nu har är oföränderlig och absolut sann. Undvik därför att bli trångsynt och fastlåst vid rådande tankar”.
Bilda dig alltid en egen bild, men var hela tiden öppen att förändra den. Skapa en slutledning, men ha förståelse för att andra ser det på ett annat sätt. Tänk vad mycket konflikter som skulle kunna undvikas om vi gav varandra mer förståelse för att vi har olika bilder av vår omvärld.
Om vi stänger in oss i generaliseringar som ”det vet vi väl hur dom är” eller ”så har det alltid varit” så begränsar vi synfältet och ger oss aldrig chansen att lära oss nya saker.
Då hade jag förmodligen fortfarande gått här och upplevt det vackra Örebro som en grå betongbunker utan vare sig liv eller möjligheter.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.