Planering – kan de´va´nå´t?

Krönika publicerad i KarlskogaKuriren
Hur brukar du göra vid lite större förändringar eller större inköp? Brukar du då planera inför det nya, prova olika infallsvinklar, försöka bedöma resultatet i förväg och vid inköp, kolla runt lite, jämföra priser och annat som känns viktigt? Eller är du möjligen som i vår familj, där spontanitetens flagga hålls högt? Där finns ingen velighet eller annat som sätter käppar i hjulet för att få uppleva nya saker eller skaffa det man behöver utan att tjafsa allt för mycket. Vill du ha några exempel så kan du väl jämföra på vilken spontanitetsnivå du själv ligger:
Min hustru Lotta och jag träffades för väldigt många år sedan i Örebro, jag hade nyligen, efter lumpen, börjat jobba på Systembolaget medan Lotta hade ett bra jobb som sekreterare på ett advokatkontor. Plötsligt en dag kom vi fram till att Örebro inte var en så speciellt trevlig stad för människor i vår ålder. Ska vi inte flytta till Stockholm? Jodå, visst, det kunde vara lite häftigt. Sagt och gjort, planeringen sträckte sig till att jag kollade om det gick att få jobb på Systemet i huvudstaden och det var inga problem. Lotta sade upp sig, utan att ha en aning om vad hon skulle göra i Stockholm. Lägenhet, nja, vi hade noll koll på att bostadsmarknaden i Stockholm redan då var omöjlig. Det ordnar sig nog, och det gjorde det faktiskt. Lottas pappa fanns då i AIK:s organisation, så han kunde fixa en schysst tvåa i Sundbyberg. Vi hade ingen aning om att det i stort sett var helt omöjligt att få tag på ett boende, så när nya kompisar frågade hur i h-vete vi kunde få tag på en lägenhet i Sumpan utan att ens ha betalat svart så fattade vi nada. Jodå, Lotta fick jobb ganska omgående och vi blev kvar i tolv år.
När vi flyttade upp hade vi en folkvagn som fortskaffningsmedel, en ganska ny bubbla, blå och vacker som vi trivdes utmärkt med. Men, när vårt andra barn var på väg så insåg vi att den var lite för trång. En lördag förmiddag klev vi så in hos en Mazdahandlare och ungefär en kvart senare hade vi bytt vår fina folka mot en grön och fin Mazdakombi. Planering? Kolla runt lite, nja varför det? Att detta sedan blev vår absolut sämsta bilaffär någonsin är en annan historia.
Efter tolv år i storstaden så beslutade vi oss för att söka oss ”hemåt” igen. Hem skulle då vara Örebro, men lite olika omständigheter gjorde att vi funderade på att i stället kolla på boende i Degerfors. Jobb var ordnade, nu skulle vi bara hitta tak över huvudet. Självklart skulle vi ha hus, men vi kunde tänka oss att först flytta till en lägenhet för att på plats kolla in husmarknaden. Vår familj bestod nu av tre små barn och en Golden retriever, så vi var tvungna att ha en lite större lägenhet. Lotta skulle också jobba som dagmamma så utrymmen behövdes. Nu fanns ingen sådan visade det sig efter en massa kontakter och ett besök på plats. Lite panik spred sig, vi hade sagt upp vår lägenhet i Sundbyberg och barnen skulle börja skolan i Degerfors så det fanns liksom ingen återvändo. Vi tog då kontakt med en mäklare och gav henne vissa förutsättningar. Lotta hade bott i Degerfors som barn och har släktingar kvar som vi besökt under åren, så vi, eller rättare sagt Lotta visste i vilket område vi skulle söka hus. Vi fick lite bilder och ritningar på en hel del objekt, men det var inget som föll i smaken. Mäklaren frågade då om vi var villiga att utöka sökområdet något. Hon hade ett objekt på Ramshöjden som skulle passa oss trodde hon. Vi fick en beskrivning, dock ingen bild, men väl en planritning som genast intresserade oss. Eftersom jag skulle till Degerfors angående mitt kommande jobb så beslutade vi oss för att jag skulle kolla på huset. Sagt och gjort, jag hälsade på, fick en ordentlig visning, tog lite bilder och fick också några från mäklaren. Så åkte jag hem till Lotta i Sumpan och efter sådär en dag eller så hade vi bestämt oss. Vi köpte huset utan att Lotta ens sett det! Första gången hon klev in var när flyttlasset gjorde entré. Spontant?
Några fler exempel? I vår ungdom åkte både Lotta och jag motorcykel. Jag har åkt en hel del genom åren, på lånad eller hyrd hoj, men vi hade inte riktigt känt oss mogna att köpa någon. På senare år hade ändå snacket om motorcykel eskalerat. Så, för ett par år sedan upptäckte jag att det fanns en handlare i Strömtorp som sålde hojar. Vi bestämde oss, helt spontant!?, en lördagsförmiddag att gå dit och se vad som erbjöds. Efter ungefär 20 minuter hade vi köpt en Suzuki Marauder 800 cc.
På jobbet så snackade vi lite olika former av motion och flera förordade att cykla. Jag är ingen fanatiker vad gäller att motionera, men under senare år har jag väl rört på mig en hel del. Ett sargat knä har gjort att det är svårt att springa, så efter några dagars snack om cykelmotion åkte jag till en cykelhandlare för att se vad som fanns. En dryg kvart senare hade jag köpt en snygg vit Bianchi för knappt tiotusen.
En god vän till oss har en hundkennel och föder upp dvärgschnauzer. Nu har hon på grund av vissa omständigheter bestämt sig för att trappa ner verksamheten något. Några hundar skulle omplaceras och någon gammal trotjänare skulle få vandra de sällare jaktmarkerna. När Lotta fick nys om detta så ringde hon mig på jobbet och berättade. Två dagar senare har vi utökat familjen med en liten fyraårig dvärgschnauzertik som heter Isolde. En ny kompis till de två jyckarna som redan ingår i vår gemenskap.
Lotta har i flera år pratat om att hon skulle vilja prova på att rida. Egentligen är hon rädd för hästar även om det blivit något bättre på lite äldre dagar, men när vår dotter red i sina tidiga tonår var Lotta skräckslagen då hon var tvungen att ibland följa med in i stallet. Senaste födelsedagen, nu i augusti, så fick hon en ridlektion i present av övriga familjen så nu på söndag ska det bära hän. Det som oroar mig i just detta fall är inte om Lotta ska bli avkastad eller sparkad av kusen. Nej det som oroar mig mest är när damen som ska stå för lektionen berättade att hästen som Lotta ska rida på är till salu.
BJÖRN REIMERS

kulturen@karlskoga-kuriren.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.