Man ska ha husvagn, eller….. snart är det semester igen.

”J-vlar, nu gick diskborsten av på mitten”!
”Kasta den inte, vi kan ta den till landet”
”De här jeansen har gjort sitt, får dem knappt runt midjan”
”Släng dom inte, du kan ha dom på landet”

Vet inte om någon känner igen ovanstående, men jag får frossa när jag tänker på denna del av min ungdom. Allt som inte funkar i stan kan man ha på landet oavsett hur trasigt och utslitet det är. Samtidigt åker man ut till landet för att koppla av och ta semester. Jag har aldrig fått det att gå ihop. Detsamma gäller för de som lämnar en flera hundra kvadratmeter stor och bekväm villa med alla tänkbara faciliteter som diskmaskin, tvättmaskin, elgrill, stor altan och ännu större gräsmatta för att ställa upp en husvagn på några få kubikmeter boyta på en trång campingplats med grannens kolgrillsrök rakt in i förtältet och dessutom få köa till allt. Kö till toalett, köa för att få diska, och dessutom diska för hand. Dessutom slår man ett staket om hela härligheten och flyttar sig inte en meter på hela sommaren trots att vagnen av någon anledning har begåvats med både drag och hjul. Den enda förflyttning förutom till badstranden och till glasskiosken är när man åker flera mil för att klippa gräset på sin stora fina gräsmatta där hemma, herregud, dessutom kallar man det för att ha semester.
Ordet semester är egentligen latin ”Semestris” och betyder sexmånadersperiod/undervisningsperiod, men har också betydelsen ”den tid varunder en anställd får var fri från tjänstgöring för vila och rekreation utan att förlora lön”. Observera orden vila och rekreation.
En gång har vår familj ändå provat på det påvra liv som en campingsemester innebär. Familjen bestod då av tre barn, 12, 10, och 6 år, en Golden Retriever på 40 kilo samt min hustru och jag själv. Efter en hel del övertalande om hur fantastiskt det är med husvagnssemester beslutade vi oss för att prova. Sagt och gjort, vi hyrde en riktig värsting, lång som ett helt tågset tycktes det när man tittade i backspeglarna. Bara det en utmaning när man aldrig tidigare framfört ett liknande ekipage.

Vår strategi var inte att som alla andra lägga oss på någon campingplats, nej, nej. Vi stakade ut en rutt där vi skulle ta oss längst kusterna med start på västra sidan, runda vårt avlånga land och ta östkusten tillbaka med en tur över till Öland som ett extra stopp. Nervägen via Göteborg skulle innehålla att Lisebergsbesök för barnens skull. Ett dygn i taget, nu skulle vi verkligen utnyttja den mobila sommarstugan vi hyrt för dyra pengar.
Det ska sägas också att vi valt att ge oss iväg mitt i den värsta semesterperioden, så våra vana campingvänner rådde oss att boka plats på campingplats i god tid, men eftersom våra planer inte var att ligga still på camping så var det inget alternativ. Dock bestämde vi oss för att första helgen lägga oss på en camping, vi fick några bra alternativ av våra vänner, men vi bestämde oss för att boka från bilen på väg ner mot västkusten. Något som också gick bra. En stor campingplats utanför Smögen blev målet första dagen.

När vi närmade oss och fick en vy över campingen från vägen vi kom på ställde min hustru en väl befogad fråga: Men, sa dom inte att det fanns plats?
Jo, visst finns det plats svarade jag och såg ut över ett landskap av husvagnar som stod så tätt det någonsin går och någon plats kunde åtminstone inte vi se om man inte vill parkera ute i havet.
Väl framme vid receptionen blev vi välkomnade och tjejen bakom disken sträckte ut armen som den värsta löjtnant och pekade: där borta ska ni stå!
Jag måste ha sett ut som ett fån i fejset för när vi fick ögonkontakt så fortsatte hon: Ja, du kanske vill gå bort och titta?
Det ville ja, så vi gick tvärs över en plan fullt med grillande män och lekande barn fram till den aviserade platsen och, jodå, det fanns en ficka mellan två andra vagnar mitt i smeten. Min fru och jag bara tittade på varandra, gick tillbaka, betalade och satte oss i bilen. Båda med samma tanke, hur f-n ska vi kunna klämma in vår vagn i det där lilla hålet?
Nåja, har man tagit fan i båten o s v… Väl framme vid ”hålet” skulle husvagnen ”ställas upp”. Med fronten på bilen inne i förtältet hos grannen vid backandet gav vi upp. Ett par 16-åriga killar kom fram och frågade om vi behövde hjälp, under tiden som alla vuxna campare fortsatte grilla med ryggen åt vårt spektakel. Tacksamma kopplade vi loss och med hjälp av de unga hjältarna sköt vi husvagnen på plats.
Någon resa runt kusterna blev aldrig av, åtminstone inte denna gång. Vagnen fick stå kvar på sin plats i den dryga vecka vi orkade semestra på 10 kvadratmeter i regn, blåst och trängsel, men det är en annan historia.
Om vi gjort om det eller köpt husvagn? Nej numera bor vi på hotell när vi semestrar.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.