Musik – ett språk som berör

Magnus Lindgren & Nsse Landgren

Magnus Lindgren & Nsse Landgren

Musik är ett fantastiskt språk. Ett språk som förstås av alla, talas av alla och lämnar ingen opåverkad. Musik i olika former påverkar våra sinnen, gör oss glada, upprymda, ledsna, aggressiva eller bara skönt avkopplade. Ofta väljer vi musik som bakgrund när vi ska göra något. När vi städar sätter vi på en skiva, på gymmet dunkar musiken i takt med den förhöjda pulsen, i hissen på hotellet strömmar skön musik ut. I reklamen väljs bakgrundsmusiken med omsorg, allt för att vi ska känna igen och köpa mer av olika produkter. Det finns forskning som undersöker vilken musik som påverkar oss och framförallt hur den påverkar oss i olika situationer.
Musik är också ett ständigt samtalsämne, nästan lika frekvent som vädret.
Musik skapar också sociala tillhörigheter. Punkare, skateare, syntare, rockers, proggare etc. Grupperingar som bygger hela sin livsföring utifrån vilken musik de lyssnar på, hur de klär sig, vad de äter, vilka de umgås med och så vidare, visst är det fantastiskt.
I den bemärkelsen är musik också politik och engagemang. Många är de politiska budskap som spridits och påverkats via musiken. Punk, rap, progg är några exempel. ”We shall overcome”, medborgarrättsrörelsens kampsång nr 1 i USA under rasupproren och medborgarrättsmarscherna under 50- och 60-talen.
Vad jag vill säga är att musik är något oerhört viktigt för oss människor, något vi ägnar mycket tid åt, och som vi mår bra av.
Därför är jag glad åt och imponerad av att små samhällen som Karlskoga och Degerfors värnar om den levande musiken på offentliga lokaler och platser. Det är ju ett ofantligt utbud på levande musik alldeles inpå knutarna och det finns något som passar alla.
Stora scener som Valsverket bjuder på en stor variation där minnesvärda stunder skapas. Roffe Wikströms spelning härförleden var enligt honom själv en av de bästa han gjort, minns då att han har över 4000 gig på sitt samvete.
Jazzvännerna får sitt lystmäte tillfredställt på Statt under ett antal onsdagar både under höst och vår. Cupol Jazz Club har genom åren inviterat de flesta storheter inom svensk jazz till sina klubbkvällar. Musikpalatsets stora och mångfacetterade utbud och de blå bluestisdagarna på Woodys är fler exempel på guldkorn som skapar och ger upplevelser. På Woodys upptäckte jag för första gången Kurt Slevigen, en gla gutt fra Norge som vigt sitt liv åt Chicagobluesen. Dyker hans namn upp igen på någon affisch så rusa dit, jag lovar er en skön upplevelse.
Sonoruskörens krogshow på Tunet i Degerfors gladde många och visade att det finns fler lokala scener utanför Valsverket. Kul initiativ som jag hoppas följs utav fler. Jerry Williams en trappa upp i samma lokal är väl OK, men inte ska man väl sitta ner på en rockkonsert!?
På Stora Valla har man under hösten haft ett beundransvärt och lite djärvt inslag tycker jag. Lokala grupper från TBVs träningslokaler har fått visa upp sig inför match och i halvtid. På samma sätt som DUFF-spelarna behöver matcher för att utvecklas behöver de ungdomar som satsat på musik tillfällen att stå på scen och spela så samarbetet är klockrent Det har varit blandat, allt från musik som låter som när två tågset frontalkrockar till gubbrock med progginfluenser. Alla har dock inte gillat inslaget. Jag har hört att några hotat med att aldrig sätta sin fot på Valla om dessa galenskaper inte försvinner från fotbollsarenan.
Senast hörde jag också att spelarna inte gillar musikinslagen från lastbilsflaket. Det stör uppvärmningen, vilket skulle kunna vara en av anledningarna att DIF inte vunnit hemma på länge enligt en av styrelsens representanter. Dessutom hade gubbproggänget sjungit ut protester mot stålverkets nedläggning vilket skulle vara synnerligen olämpligt eftersom samma stålverksägare också är DIF.s huvudsponsor. Ja, kom sedan inte och säg att musik inte påverkar oss i alla riktningar. Nu är det i alla fall slut på detta kulturinslag från Stora Valla för denna gång. Nu blir det mjukpop och Sven-Ingvars i högtalarna i stället.
Trots detta håller vårt närområde ett brett kulturutbud som vi ska vara mycket tacksamma för. Släpp därför fjärrkontrollen lite då och då och ta med dig familj och vänner ut på någon bra konsert eller en bra teaterföreställning när det bjuds. Lufta själen, ensam eller tillsammans med någon du tycker om. Livet blir mycket lättare att leva då, tro mig.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.