Tågstopp, stenmurar och lite fotbolls-VM…..

Krönika publicera i KT/KK 2014-07-25
Hamnade i en diskussion om udda intressen och pinsamheter för ett tag sedan. Antar att alla har några sådana ”lik i lasten” de inte vill prata om eller erkänna. Så även jag, men Jag är beredd att här och nu klä av mig prestigen och erkänna några sådana, kanske lite udda intressen. Jag gillar bland annat stenmurar. Tycker de är väldigt pampiga där de skär genom naturen, raka och perfekta. Nyligen påträffade jag en extra stilig sådan i Glaskogens naturreservat. Denna med en väldigt speciell historia. Vid murens ena ände står en skylt som säger:
Spikbruken vid Lenungshammar nedlades 1869. Arbetena tröt några år dessförinnan. Cheferna på bruket sa då till arbetarna: Ni får gå ut i skogen och göra var ni vill. På så sätt byggdes muren.
Ett lite udda sätt att hantera arbetsbrist, men ändå lite tänkvärt i dessa dagar när man sparkar folk till höger och vänster vid minsta nedgång.
Några andra hemligheter är snygga vedstaplar, marschmusik, veterantraktorer och gamla pilsnerfilmer. Så nu är det sagt.
Fotbolls-VM är slut. En viss själslig ångest infinner sig – vad ska man göra nu på kvällarna, vad gjorde man innan VM? En hel del skojiga efterdyningar finns för all del att grotta runt i. Kommentaren om kommentatorer och studiofolk på TV har gått genom media och bland folk under och efter mästerskapet. Alla tycker något. Själv tycker jag att Daniel Nannskog är en katastrof, både före och under VM. Gamle Degerfortränaren Erik Hamrén har säkert många fördelar, men som expert i TV, nja. Dessutom, när man nu lägger ner så mycket resurser på långa försnack och analyser har jag saknat lite fördjupningar. Reportage från fotbollsvärlden utifrån fotbollens betydelse för så många människor hade varit intressant. Jag trodde heller inte att jag skulle sakna Erik Niva i TV-soffan, men det gjorde jag nu. Det behövs sådana supernördar i sådana här sammanhang. Johanna Frändén är OK, men kommer inte upp i Nivanivå.
Läste att delar av folket i Brasilien, efter fiaskot i VM, vände sig mot sittande presidenten Dilma Rousseff och ser helst att hon avgår och tar sitt ansvar. Hon kommer inte att få några röster vid höstens stundande val enligt utsago från en besviken publik.
En galen fotbollsnations sätt att reagera. Men, vid närmare eftertanke kanske regimen i Degerfors skulle ta sig en funderare utifrån detta fenomen. Degerfors anses ju också vara en fotbollsgalen ort. Kanske Halvarsson, Pedersen och Bohlin-Neuman ska se till att Degerfors, om inte vinner, så åtminstone inte åker ur Superettan i höst. Se vad det annars kan föra med sig. Kanske tur att valet är innan serien är i mål, men man kan aldrig vara för säker. Å andra sidan kanske de sitter säkert under sådana förhållanden. Vem skulle våga ta över?
Under semestern har det tornat upp otäcka och oroande hotbilder i byn. SJ hotar med färre tågstopp i Degerfors för linjen Oslo – Stockholm. Det känns så ovanligt korkat när man ser till konsekvenserna. Gissar att stoppen tar ett par minuter varje gång, säg fem för att ta i lite. Skulle dessa intjänade minuter på någon sätt kunna försvara de problem som förbiåkande tåg skulle föra med sig. Flera av de nyinflyttade i kommunen har hyllat de fantastiska pendlingsmöjligheterna till huvudstaden här. Det lokala näringslivet i både Karlskoga och Degerfors drar stor nytta av dessa möjligheter. Kom igen nu ni ansvariga på SJ. Kan ni aldrig se helheter och dra konsekvenser av era beslut så bör ni omedelbart byta jobb och sysselsätta er med något enklare. Det är fortfarande bara ett förslag, men om det går mot verklighet vill jag se ett folkligt uppror à la franska bönder i både Karlskoga och Degerfors. Kan ni lova mig det?

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.