Håller vi på att avskaffa det personliga mötet?

Krönika publicerad i Karlskoga Kuriren
När modern teknik går tvärt emot våra genetiskt invanda beteenden, vart tar det vägen då?
Det var nog när jag besökte IKEA under julhandeln som jag började fundera lite på just detta. Håller vi på att få ett samhälle där vi, sakta men säkert, avskaffar det personliga mötet?
På IKEA har man infört obemannade kassor där man själv slår in sina varor, betalar med kort, paketerar och åker hem. Livsmedelshandeln har infört samma, man kan handla utan att behöva prata med eller träffa en enda människa.
Det hela började väl egentligen när vi tog död på alla telefonister. Plötsligt fanns inte en levande varelse i andra änden när man ringde myndigheter eller tjänsteföretag, bara en metallisk röst som erbjöd ett antal olika knapptryckningar för att i slutänden eventuellt nå någon av kött och blod som kunde hjälpa till.
Fler saker som stärker mina teser om avskaffandet av det personliga mötet är till exempel hur vi idag umgås med våra vänner. Inte över en kopp fika, utan via det som fått namnet sociala medier. Vi plockar helt sonika fram datorn och loggar in på Facebook, slänger ur sig något om att man nyss diskat efter maten, varit ute med hunden, kollat en film eller sett något TV-program. Man kommenterar någon annans korta inlägg med ett ännu kortare och har därmed idkat umgänge.
Inte heller ringer man numera upp om man vill något, nej, man skickar ett SMS och får naturligtvis snart ett pipande svar. Det är faktiskt ganska kul att gå på stan och se människor gå omkring med blicken fast på sin telefons display med tummen farande över tangenterna, knallande runt och umgås.Inte ens när vi dejtar behöver vi längre träffas, åtminstone inte inledningsvis, det funkar bra att göra det på nätet, då har man så att säga skalat bort ett led och har därmed minskat ner anledningen till ett möte öga mot öga, ett personligt möte.
Snart är också fikarasterna på jobbet ett minne blott eftersom trenden går emot att man ska jobba hemifrån.
Vart vill jag nu komma med detta, nja bara att det är lite skrämmande och att detta definitivt går rakt emot vår biologiska status som flockdjur. Egentligen vill vi ju vara tillsammans med andra, prata och ha trevligt, men den nya tekniken och det moderna samhället, styr åt helt motsatt håll.
När jag ser på den utveckling där jag började, i kassorna på IKEA och ICA, minns jag med viss tillfredsställelse mitt senast besök i Skottland. I den stora livsmedelskedjans butik där vi köpte frukost fanns ca 15 kassor, alla bemannade trots att det inte var särskilt mycket folk i butiken på morgonen och absolut inga köer. Dessutom stod en person vid bandets slut och plockade i kassen med varor, räckte över den till mig, efter att jag betalat, med en lätt bugning och ett ”have a nice day, sir”, det känns liksom trevligare på något sätt, eller hur?

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.