Ett nytt medialandskap och lite lokal politik…..

medeltida skriftställare

medeltida skriftställare

Krönika publiceras i KT/KK 2014-07-12
Under tidig medeltid, innan Sverige hade blivit just Sverige, bestod landet främst av Svear och Götar. Landet ovanför nuvarande Stockholm existerar inte nämnvärt i våra historieböcker förrän mycket senare. En vit fläck där tron var att det bodde mest barbarer och annat oknytt där.
Nu, drygt 800 år senare är vi snart tillbaka i samma världsbild, åtminstone om man ser det ur ett mediaperspektiv. De stora mediaföretagen har nämligen konstaterat att det vi kallar Norrland inte längre har något riksintresse. Alla tidigare regionsredaktioner slår igen och existerar endast från våra storstäder. Det är ganska intressant. Det är ju ändå två tredjedelar av vårt land.
TV4 slår igen sina regionala redaktioner, TT har sedan tidigare lämnat Norrland och SVT flaggar för att sänka sina ambitioner i norr för att mer fokusera på större städer söderut. Många lokala tidningar har försvunnit över tid. Men så bor också 20% av alla svenska journalister i Stockholms innerstad. Kan just undra om det inte kan ha viss betydelse?
Men det är inte bara i norr som medialandskapet förändras. I Skåne har nyligen kungjorts att Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad slås ihop. I den vevan sparkas 85 journalister. Tidigare fusioner och nedläggningar har tidigare genomförts på många olika platser i landet. Bland annat här i Karlskoga/Degerfors. Sammantaget har ett otal journalister fått lämna sina jobb. Märk väl att samtliga redaktioner som sparkat ut en mängd journalister samtidigt lovar att kvalitén ändå ska upprätthållas. I så fall undrar jag vad alla dessa journalister som nu fått gå egentligen pysslade med medan de var kvar?
Mediasverige genomgår just nu en total omförvandling. En anpassning säger mediaföretagen. Frågan är till vad? Vem är det som ska bevaka och gräva, nu när ”den tredje statsmakten” håller på att dö sotdöden. Vill vi bara ha snabba, ensidiga, korta och ofullständiga nyheter och blajreportage utan fördjupningar och innehåll?

Jag ägnade några timmar att klicka runt på en mängd olika tidningars webbplatser för att se vad de skrev om och vad den stora publiken tydligen vill läsa om. Lite mörkrädd blir man. Lever vi verkligen i en sådan ytlig värld?
I förra veckan fick jag i brevlådan Socialdemokraterna i Degerfors valprogram för 2015-2018. Rubriken var ”Ett bättre Degerfors för alla”. Det gläder mig att redan nu få ta del av dessa så viktiga tankar. Men, när jag läser igenom de punkter som tagits upp så känns det som idéer som varenda politiskt parti i hela landet kommer att lova under hösten. Fler jobb och fler företagsetableringar, en bättre skola där alla ska synas, trygghet för de äldre utan ytterligare pålagor, stabilare ekonomi utan att behöva låna, god barnomsorg och utbildad personal, bättre infrastruktur och bättre kollektivtrafik. Jag är övertygad att vartenda parti i Degerfors och på alla andra ställen skriver under på detta, allt ligger ju inom ramen för vad politik handlar om. Jag har i tidigare krönikor efterlyst politiska visioner, men något mer konkret än detta krävs. Därför uppmanar jag nu ALLA partier och ALLA politiker som just nu filar på sin valpropaganda: Berätta inte bara lite ytligt vad ni önskar åstadkomma i den mån ni får makt att genomföra era funderingar. Berätta också hur! Hur får vi fler jobb till kommunen? Hur blir skolan bättre med er politik? På vilket sätt blir de gamla tryggare i er kommun? Vad menar ni med en god barnomsorg? Och i slutändan, hur ska allt detta finansieras? Vi medborgare är inte dummare än att vi vet att alla önskemål oftast inte ryms i budgeten när det kommer till kritan och verkligheten tar vid. Berätta vad ni kommer att prioritera. Varför just jag ska ge er min röst.
Ser fram emot alla fina idéer om hur våra kommuner ska bli ännu bättre. Hur den positiva trenden med inflyttning ska behållas och hur vi behåller den fortsatt positiva utvecklingen i skolan.
När ni läser detta ligger jag i hängmattan. Kanske inte bokstavligen, men åtminstone mentalt. Min första semestervecka går mot sitt slut och jag börjar känna mig skönt utvilad. Jag ser fram emot morgondagens VM-final, färska blåbär med lite mjölk och en blå himmel med några vita tussar på. Kanske har jag också blivit morfar igen. Ibland är det enkelt att leva.

BJÖRN REIMERS

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.