Har vi verkligen blivit rasister och främlingsfientliga i gamla Svedala?

Hur är det egentligen med den så omskrivna rasismen här i Sverige? Har den ökat? Är den så utpräglad som vi (och media) får oss att tro? Ungefär 10 procent av befolkningen flaggar för att de kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna vid valet i höst. Är alla de utpräglade rasister? Tveksamt. De beror i och för sig vad man lägger för värde i ordet rasism. Jag tror att många av dessa förvirrade själar tillhör en grupp som inte direkt fördjupar sig i samhällsfrågor. Det är de som läser rubriker, lyssnar på de högröstade fikarumsrösterna och utifrån detta skapar sig sin egen världsbild. En bild som brukar bli ganska snäv.

Jämför man vårt land med andra i Europa så visar det sig att vi är de minst rasistiska av alla. Enligt europabarometern 2014 är vi det land i Europa som är mest positiv till mångfald och invandring. Hela 91 procent svarar att de tycker invandringen berikar vårt land. Snittsiffran inom EU är 48 procent. Man kan ju uppröras över att 10 procent kan tänka sig att rösta på SD, men kan ju samtidigt glädjas över att 90 procent har en annan uppfattning om detta partis förträfflighet. Deras röster borde väga tungt i mediadebatterna.

Jag vill inte på något sätt förringa det faktum att främlingsfientlighet och nazism håller på att mobilisera och öka sin närvaro på gator, torg och i vilsna själars medvetande. De finns där och ska med alla medel bemötas. Inte med våld och skräniga folkhopar utan med värdighet, saklighet och fakta. De många ryggar som vändes mot Jimmie Åkessons gatumöten är viktig symbolik som mer värdigt visar ett folkligt missnöje än de som försökte (och lyckades) tysta ner honom med oväsen.

Jag tror att SDs framgång i mångt och mycket beror på att andra politiker inte har lyckats svara på de otaliga frågor som missnöjda medborgare ställt genom åren. Den frustration som skapas i invandrartäta områden där arbetslösheten tynger ner. Svar till de som anser sig se hur deras jobb och välfärd hotas av invandring. Arbetslöshet, fattigdom och därmed ökande klassklyftor förgiftar och skapar fientlighet. Många politiker har svårt att sätta ner foten utan haltar omkring i förhoppningen att kunna omfamna alla. Även de främlingsfientligas röster är ju viktiga.

Den nya tekniken har också gjort det lätt att sprida olika typer av propaganda som enkelt blir till sanningar för de som vill. Propaganda ingen behöver ta ansvar för.

Sverige är redan idag ett mångkulturellt land och kommer så att förbli. De allra flesta av oss gillar det. Men mycket kan göras åt migrationspolitiken. Vi måste bli bättre på att ta hand om de flyktingar som lyckas ta sig hit. Vi kan inte ha högutbildade läkare och ingenjörer köra taxi när de kan göra annan nytta. Vi kan heller inte utvisa döende till länder utan vård. Inte heller barn som är födda här och som inte har någon framtid i sina föräldrars gamla hemland.

Fler kommuner måste visa sin välvilja och ta emot de som behöver en ny start i livet. Skolorna måste anpassas till dessa barns specifika problem som traumatiska upplevelser och språkproblem. Vi tappar annars dessa ungdomar till arbetslöshet och ibland kriminalitet.

Jag ser ibland i debatten att man jämför oss med 1800-talets USA där våra fattiga smålänningar och andra fick en fristad. Det är en ganska falsk bild. Vita européer var välkomna samtidigt som man slaktade en hel folkgrupp, de inhemska indianfolken, och höll svarta som slavar. Det rimmar falskt. Det är inte mer än drygt 50 år sedan gatorna brann i den amerikanska södern när medborgarrättsaktivister mördades på öppen gata av vita poliser.

Nå, det var en parantes. Jag tror inte svensken innerst inne är speciellt rasistisk. Jag tror de allra flesta hyllar den mångfald de nya svenskarna för med sig. Att vi sedan har en migrationspolitik som har mer att önska tror jag ställer till det för en del. Idag bor cirka 1, 5 miljoner utlandsfödda medborgare här i Sverige. Det har berikat och färgat denna Europas utkant med pallettens alla färger. Det fyller oss med både rikedom och stolthet. Att några vilsna individer, som Åkesson och hans anhang, ska förmörka bilden av dessa människor är värt att bekämpa med alla medel. Vi har i alla tider välkomnat nya svenskar som under århundraden hjälp till att bygga detta samhälle. Det ska vi fortsätta med och det ska vi göra med glädje och en öppen famn.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.