Ta hand om dig på semestern

Krönika publicerad i KT/KK 2014-06-14
Jaha, då var det semestertider igen, känner du hur ångesten sakta kommer krypande längs ryggraden. Semester, det är ju då vi ska vila upp oss, njuta av den svenska sommaren och ladda batterierna inför en lång, kall och grå höst. Men hur blir det? En massa stress och ångest över att hinna med allt planerat och allt man borde göra. Detta underliga fenomen har blivit ett kärt ämne för psykologer, psykoterapeuter och forskare.  Hur är det möjligt att den ledighet vi så längre trängtat efter så ofta blir förstörd av småsaker, det förblir för mig en gåta? Vi går ju och laddar nästan ett helt år inför den surt förvärvade sommarledigheten som ska avnjutas under några få och intensiva veckor. Det är då ska vi umgås med familjen, hälsa på släkten, måla huset och laga taket, bada och sola och läsa den där boken som aldrig hans med under året innan. Kanske hinna med en resa. Det är självklart att det inte går ihop. Semester med en konstant puls på 140 är ingen semester. Det är ett förstadie till en alltför tidig död.

Xtrimma

Xtrimma

Jag har dock hittat en liten lösning, åtminstone för min och min äkta hälfts del. Första vecka på ledigheten är helig. Då gäller fullständig avkoppling från allt vad stress heter, något jag varmt kan rekommendera. Jag är själv en person med många järn i elden och jag gillar att vara i farten, men då måste man också kunna koppla av helt ibland. Jo, visst är det är svårt att inte göra någonting, men det är livsviktigt.
Förra året åkte vi till Glaskogens naturreservat utanför Arvika. Vi åker tillbaka dit även i år. Där finns en skogscamping med husvagnsplatser mycket glest utplacerade vid en sjökant och där det är långt till nästa granne. Vi har egen bad- och grillplats vid vattenbrynet. Här slänger vi klockan, mobiltelefonen, läsplattan och datorn i byrålådan. TV existerar inte i vår husvagn. Husvagn förresten, om någon för sådär tio år sedan sagt att jag skulle husvagnscampa så hade jag garvat mig harmynt. Nåja, man kan faktiskt ändra sig.
Vi går långa promenader i skog och mark, badar i en sjö, fikar och småpratar. Läser en bok på kvällen, spelar lite gitarr och kryper till kojs ganska tidigt. Vi läser ingen tidning, inte ens Karlskoga-Kuriren under denna vecka. Vi lever endast här och nu tillsammans med varandra och med våra hundar. Jag lovar att det är totalupplevelse utan minsta stress eller måsten. Vi äter när vi blir hungriga och sover när vi blir trötta. Jodå, det kan även bli en liten tupplur mitt på dagen om andan faller på. Mitt ute i spenaten.
Den enda lilla planeringsmissen i år är att den veckan vi bokat är sista under fotbolls-VM. Eftersom mobiltäckningen i dessa trakter är obefintlig så blir det ett VM utan VM-semifinaler för oss denna gång (vi hinner hem till finalen). Smällar man få ta.
Något som eventuellt kan äventyra lugnet vid årets avkopplingsvecka är vår nya familjemedlem. Till midsommar hämtar vi hem en liten schäfertjej som kommer att vara tio veckor när vi ger oss av. Gissar att hon inte riktigt vet vad avkoppling är för något, de brukar inte ha förståelse för sådana saker i den åldern. Det ska bli spännande att se. Hon kommer att få åka med i en ryggsäck när vi går på lite längre promenader. Även det ett spännande projekt.
Så, hur du nu än tänker använda din ledighet så ta vara på den väl. Skjut inte upp alla göromål till semestern. Ha ett litet hängmatteperspektiv, åtminstone på delar av din frihet. Det kommer du inte att ångra. Vi behöver nyladdade batterier till alla fantastiska kulturevenemang som gästar musikstaden Karlskoga under hösten.  Missa heller inte heller Molières Tartuffe på Teater Nolby under sommaren. Det brukar bli en teaterupplevelse utöver det vanliga.
Till dess, ha en skön ledighet. Ta hand om dig själv och dina vänner.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.