Semester och tillökning i familjen…….

Schäfervalp

Schäfervalp

När du läser dessa rader sitter jag förmodligen och äter frukost på en liten trattoria någonstans i den eviga staden Rom i det land jag har ett speciellt kärleksförhållande med. Jag har med all sannolikhet varit italienare i ett tidigare liv, jag har ingen annan förklaring. Denna gång ingen fotboll, bara botanisera runt, äta gott och insupa all kultur.
Kan berätta att vi också inväntar tillökning i familjen. Nej, Inga fler barnbarn för tillfället, nästa är beräknat först till mitten av juli. Denna gång gäller det en hundvalp, en liten schäfertjej som förväntas dyka upp någonstans runt midsommar.
Det är inte bara det här med att boka en valp. Först måste man hitta rätt uppfödare, i mitt fall vänder jag mig denna gång till en som jag köpt hund från förut. En seriös brukshunduppfödare säljer nämligen inte till vem som helst, vilken vi ska vara väldigt tacksamma för. Fel hund i fel familj blir oftast problem. Det tog mig tidigare runt ett år att hitta en uppfödare jag trivdes med och som också fick förtroende för mig. Vi träffas varje år på olika läger och håller kontakten hela tiden. Därför vet jag nu att jag kommer att få precis den hund jag vill ha med ganska hög säkerhet. Jag vill nämligen ha en hund som de flesta ”vanliga familjer” absolut inte vill ha. En med väldigt mycket energi och arbetsglädje i. En som passar som tjänste- eller tävlingshund. Den här hunden kräver också väldigt mycket av mig. Många timmar av träning och engagemang. Valptiden (de första sex månaderna) brukar vara ett mindre helvete när valpen med full energi provar på vad livet har att erbjuda. Men då skapas också en ovärderlig relation som är a och o för vår fortsatta träning och gemenskap.  Då formas vi till det par som senare ska jobba tillsammans, men innan allt sitter på plats och vi förstår varandra fullt ut krävs både arbete och en hel del kunskap.
Jag gillar inte ordet lydig när det gäller hundar, det kan så lätt misstolkas. Motsatsen är olydig och jag anser inte att det finns olydiga hundar. Möjligen förstår de inte vad vi menar eller gör något annat i stället som är skojigare, men det är en helt annan sak. Jag använder hellre samarbetsvillig. Hundar är inte framavlade för egenskaper som att underkasta sig och lyda, men de är världsmästare på samarbete.
Varför berättar jag just detta för er? Jo, för att ni ska förstå att om den här typen av hundar kommer i fel händer så blir det lätt en så kallad problemhund. En hund som går ägaren ur händerna och som kan ställa till problem för både förare och omgivning. I okunskapens namn brukas då ofta våld för att komma tillrätta uppstådda problem. Tro mig, det kommer bara att bli värre.
Tyvärr så finns dessa hundar och hundägare lite överallt. Noviser som skaffar sig så kallade kamphundar, rottweiler eller möjligen schäfer. Det är dessa hundar du läser om i tidningarna när olika bitolyckor skett. Det har inget med hunden eller rasen att göra, det är bara det att fel hund har kommit till fel person. Är det också en oseriös uppfödare inblandad, som säljer ”vad som helt” till ”vem som helst” och som har en uppfödning av hundar med dålig mentalitet, ja, då blir kombinationen hund/förare än värre.
Så du som funderar på att skaffa hund. Köp alltid av en seriös uppförare. Kennelklubben kan oftast leda dig rätt. Köp en ras som passar dig och din familj. Ta reda på fakta innan om du är osäker, gå inte på att valpen är söt, det är alla valpar.
Gå en kurs hos någon bra instruktör så får du tips och råd. Kom ihåg att du skriver ett kontrakt på runt tio år. Om alla gjorde så skulle många hundproblem vara, i stort sett, lösta. Det tycker jag vi är skyldiga både hunden och vår omgivning.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.