Smarta telefoner, eller……

Krönika publicerad i KT/KK 2014-04-19
Har du skaffat en smartphone ännu? Klart du har, det har nästan alla gjort. Nå, har det förändrat din vardag på något sätt? Om du lovar att inte säga att jag sagt detta kan jag berätta att för ett par, tre år sedan kunde min kära hustru knappt sätta på en dator. Hon har alltid varit en nyhetsknarkare, men på den tiden fick hon förlita sig till text-TV och nyhetssändningar. Numera har hon en snygg, vit smartphone av mycket modernt snitt och hon har blivit en fena på att använda den.
Visste du förresten att vi i genomsnitt vidrör vår mobiltelefon, eller smartphone som det nu heter ungefär 150 gånger per dag. Denna lilla, men fullvärdig dator som på mycket kort tid har förändrat människans beteenden på ett mycket anmärkningsvärt sätt. Det gäller gammal som ung. Undersökningar visar att ungefär 80 % av oss har minst en ytterligare skärm igång när vi tittar på TV. Telefon eller läsplatta. 90 % av alla datorenheter som säljs är en smartphone. 90 % av alla 11-åringar har idag en egen smartphone. Tack vare den är vi ständigt uppkopplade och kan ta emot och skicka information i alla dess former.
Med den moderna tekniken som våra smarta telefoner för med sig nöjer sig nu inte reklammakarna med att vi enbart läser deras köpsignaler. Nej, vi ska givetvis agera snabbt och köpa deras produkter, enbart med hjälp av telefonen. Knepen är många. Ett av dem är att minimera friktionen. Att minska på eventuella hinder som gör det komplicerat att lätta på plånboken. Ett sätt är att koppla ditt betalkort till en specifik tjänst. Ett sådant exempel är ett företags sätt att erbjuda taxiresor. När du är registrerad behöver du bara aktivera tjänsten med några tapp på skärmen. Eftersom din telefon innehåller GPS så vet givetvis taxichauffören var du är och var du ska hämtas. Behöver alltså inte sitta i kö och ringa. När du är framme har telefonen registrerat din resa och eftersom ditt betalkort är kopplat till tjänsten så kliver du bara ut bilen och med en käck nick till chauffören. Kostnaden är redan dragen på ditt konto. Friktionsfritt, eller hur. Denna tjänst fungerar givetvis även på restaurang genom att boka bord, erbjuda menyn och givetvis ta betalt, inklusive dricks.
Men det väntas mer fällor i framtiden. Tänk dig en modetjänst som registrerar dina köp och enbart erbjuder dig sådant som intresserar dig utifrån tidigare köp eller intressen. Detta är redan verklighet. Men med lite ytterligare utvecklingen kan man komma dig ännu närmare. Via en kombination av taggade plagg, medlemskap och vetskapen om var du befinner dig just nu kan flera saker ske. Tänk dig att du får se en kompis med en väldigt snygg tröja på sig. Du tar fram din mobil och ber att få fotografera tröjan. Vips klickar det till i din telefon och ett erbjudande dyker upp på exakt samma plagg, eller åtminstone något väldigt likt. Med hjälp av ett par klick har du köpt precis samma tröja som du precis plåtat. Ett annat scenario är att du passerar ett skyltfönster för en av butikerna där du brukar handla. Plötsligt lyser en spotlight upp en fin skinnjacka i fönstret. Precis den där du ville ha. Du behöver inte ens gå in, för samma erbjudande ligger ett klick bort i din mobil. Vill man ta det ytterligare ett snäpp kan man tänka sig att telefonen kan registrera din puls, ditt blodtryck och kanske även din hjärnaktivitet. Därmed kan din telefon ge information om ditt exakta hälsotillstånd och endast erbjuda dig saker som passar din nuvarande sinnesstämning.
Ett annat smart tillvägagångssätt är Aftonbladets sätt att få nyheter av sina läsare. De vet var de finns via mobiltelefonens GPS. Eftersom det finns läsare lite överallt kan man snabbt nå dem. Tänk er då att det sker ett bankrån någonstans i Karlskoga centrum. Aftonbladet får reda på det snabbt och sänder lika snabbt ut info till de som är närmast. Flera tar fram sina mobiler och någon kan sedan få en snygg bild på de flyende rånarna. Fräckt och smart, eller hur.
Så var på din vakt, du vet aldrig vad din mobiltelefon kan spela dig för spratt. Man räknar med att e-handel via mobiltelefon inom fyra år kommer att vara större än dagens totala e-handel. Bara det borde göra att vi slängde den lilla apparaten i Möckeln omedelbart. Men, nej så kommer det givetvis inte att bli. Förresten kommer det i alla fall ut en ny modell som man bara måste ha så det är bara att luta sig tillbaka och gilla läget. Vi ses hos kronofogden……


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.