Var tog visionerna vägen……?

Krönika publicerad i KT/KK 2013-10-19
Nyligen var det TV-sänd partiledardebatt. Samtidigt har flera partier haft sina kongresser och filat på sina strategier. Startskottet för ett valår har smällt av, det gjorde det kanske redan i somras i och med Almedalsveckan, men nu känns det liksom mer på allvar. Taktik och röstfiske. Det är ju mindre än ett år kvar till valurnorna ställs fram. Det innebär att vi nu måste koncentrera oss och slipa på våra intellekt för att kunna ta emot och hantera den skur av löften som nu kommer att hagla över oss. Inte bara via våra så kära partiledare utan också av alla de journalister och experter som i olika media nu ska analysera allt som sägs och förhoppningsvis förklara för oss arma dumskallar vad politikerna EGENTLIGEN menar.
Kollade du på senaste TV-debatten? Vad tyckte du, blev du övertygad om var du ska lägga din röst?

Det kastas med siffror och statistik hit och dit, helt omöjligt att hänga med för en vanlig medborgare. Det hänvisas till utredningar till höger och vänster. Känslan är dock att de sällan leder någon vart. Nej, det duger inte. Jag vill verkligen veta HUR ni ska uppfylla alla mål och löften. Snacka är ju en sak.
Jag vill veta på vilket sätt det blir fler jobb när skatterna nu ska sänkas ännu mer och att detta samtidigt främjar välfärden. Det är så lätt att säga. Tidigare facit talar annat språk.
Jag vill också veta, utifrån sossarnas utspel om Europas lägsta arbetslöshet år 2020, om skillnaden mellan dagens 70 000 lediga jobb och 400 000 arbetssökande kommer att balanseras med deras politik. Inte bara att utan HUR. Min röst är för dyrköpt för att slösas bort på löst skitsnack.
En annan sak är som jag också vill veta är om V:s kalkyl, när vinsterna i välfärden avskaffas och förbjuds, samtidigt ger fler sjuksköterskor och lärare. Senast jag såg ett sådant uttalande var 20 000 nya jobb i välfärden om miljardvinsterna avskaffades. Det låter båda självklart och logiskt, men blir det verkligen så, garanterat? Är det så enkelt eller bara en lek med siffror?
Hur får vi bättre skolresultat med tidiga betyg och RUT-avdrag för läxhjälp? Krävs det inte också fler och bättre lärare? Fakta tack, nu känns allt som desperata gissningar.
Blir det verkligen fler gröna jobb med MP:s politik? I så fall hur många och var? Säg inte bara att utan också hur.
Jag skulle också vilja veta hur länge en sanning är en sanning. Om det finns några bäst före datum på olika löften som kastas runt. Tänker exempelvis på Centerpartiets tidigare så totala motstånd till kärnkraft, ja du förstår.
Men, runt alla dessa lösryckta frågor vill jag också se att det skapas visioner. Kan vi jobba mindre? Är det verkligen livets mening att föräldrar ska behöva arbeta så mycket att barn är i behov av att vara på förskola upp mot 10 timmar per dag medan andra går arbetslösa?
Är det meningen att sjukvården ska vara så överbelastad att personalen ger upp?  Är det meningen att alla ska flytta in till städerna när landsbygden utarmas, både på service och på människor? Ska åldringar ligga hemma och dö för att det inte finns plats på äldreboenden? Ska det finnas bibliotek och kulturarbetare? Den här listan kan göras hur lång som helst. Ribban sänks hela tiden för vad som är gott nog. Förr fanns en vision om ett samhälle för alla. Låt inte det bli till en saga utan en verklighet även för alla våra barn. Inte bara några få välbeställda.
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.