Är du nöjd? Sluta med det, omedelbart!

Krönika publicerad i KT/KK 2014-01-11
Nå, har julen och alla helgerna varit dig tillfreds? Var du nöjd med dina klappar, fick du vad du önskade? Är du i min ålder eller däromkring gissar jag att det inte riktigt gick ihop, men ändå.
Du kanske redan har bytt några klappar eller till och med sålt dem på Blocket. Det ska tydligen vara populärt, men kanske inte särskilt överraskande.
Jag förstår om du oavsett detta meddelat släkt och vänner att det här var en av dina bästa jular någonsin. Klapparna innehöll precis vad du önskat dig och tofflorna passade perfekt. Jo, men hur är det egentligen? För du vet väl att det är förenat med livsfara att vara nöjd i dagens samhälle. Det är till och med snudd på kriminellt. Allt bygger på att vi ständigt konsumerar mer. Har du sålt dina klappar så har du ju fått några nya kronor att spendera. Gör det, så snabbt som möjligt. Du vill väl inte vara orsaken till att hjulen slutar snurra och därmed skapa ekonomisk kris. Även om du nu har allt du behöver så måste du fortsätta köpa. Tillväxt är mantrat som håller oss igång. Att det som biprodukt skapar ett ohanterligt sopberg kan vi lätt förbise. Det är bara att skicka skiten till Afrika eller någon annan kontinent, tillräckligt långt borta.
Om du har problem med att hitta på vad du ska köpa och konsumera, så finns alltid reklamen att vända sig till. Du tar i genomsnitt emot ungefär 2 000 – 3 000 reklambudskap om dagen om man ska tro forskningen, så något borde du väl kunna snappa upp och omsätta till ett köp, även om du har allt du behöver och inte saknar något.
Reklamens roll är att stjäla våra drömmar, packa om dem och sälja tillbaka dem till oss. Dyrt!
Så se din konsumtion som en samhällsinsats. Vi måste alltid vara missnöjda och hela tiden se över vad vi saknar, även om vi har allt vi önskar oss. Det kallas för marknadsekonomi.

Nya lagar dyker upp och sjösätts vid de flesta årsskiften. Inför detta år, 2014, har man kommit på att våra marknadsknallar sannolikt är ett gäng skurkar och lurendrejare som försnillar alltför mycket skattemedel. Därför har man beslutat att dra åt tumskruvarna ytterligare ett par varv på dessa ogärningsmän. De måste nu skaffa dyra kassaregister så att Skatteverket ska få koll och därmed få in sin beskärda del av deras surt förvärvade kulor. Vackert så, men jag kan ändå bli lite fundersam över beslutet som jag väl egentligen inte har något emot, utifrån principen att alla ska göra rätt för sig. Men när man betänker att de allra flesta större bolag, speciellt riskkapitalbolagen, gör allt för att slippa betala skatt och för det mesta lyckas med det via smarta abrovinker via olika skatteparadis, så känns det lite sniket att ta ut dessa förluster på våra hårt arbetande marknadsknallar. Läste att jätteföretaget Google knappast betalar någon skatt alls, bara som ett exempel. Jag säger inte att knallarna ska komma undan skatt, men för att lagen ska ha någon nytta måste ju resurser sättas in att kontrollera att den följs. Vore det inte bättre att lägga krutet på att kontrollera våra storbolag som läggar massiva konsultpengar på att göra allt för att slippa skatt, jag bara undrar?
God fortsättning på det nya året.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.