Gott Nytt År till er alla!

Krönika publicerad i KT/KK 2013-12-28
Det är väl vid sådana här tillfällen man ska tänka tillbaka och sammanfatta det år som gått. Jag tänkte dock att först se framåt och skapa mig det år jag skulle vilja sammanfatta inför nästa nyårsafton.
Nu har jag varken tarotkort eller kaffesump att spå i, jag får därför gå på intuitiv magkänsla för vad jag kan se ska, eller kanske borde komma.
Det är ju valår, gubevars. Det här blir äntligen ett val där det sunda förnuftet får styra, när makt och fientlighet får ge vika för mänsklig omtanke och hänsyn. Således kommer Reinfeldt och hans tomtenissar att ta Jonas Sjöstedt i handen, kasta prestigen och skåla för ett givande samarbete för landet och dess medborgares bästa. Ett ställningstagande som fullständigt pulvriserar SD:s inflytande.
Första beslutet blir att göra FN:s barnkonvention till lag och därmed är det slut på alla galna utvisningar av oskyldiga barn som precis fått tillbaka det liv de tidigare blivit bestulna på.
Detta blir också ett år när inga nya dieter uppfinns. Ett år helt utan nya kuliga bokstavskombinationer om vad man får äta och inte att hålla reda på. Även här kommer förnuftet att råda. Balans och variation blir ledord. Värst drabbad blir tidningen Expressen då lösnummerförsäljningen drastiskt kommer att minska.
2014 blir året när Karl XVI Gustav ger upp och överlämnar tronen till Mona Sahlin. Hon blir därmed landets första president, kvinnlig sådan, politiskt korrekt och något vi ju inte lyckats uppnå när det gäller statsministerämbetet. Monas valspråk kommer att bli ”För Sverige i tiden”. Om det låter bekant så är ändå skillnaden att hon kommer att mena det.
I idrottens värld kommer det också att ske saker. Lagom till OS i Sotji kommer Putin att, med regnbågsfärgade naglar, deklarera full frihet för samtliga HBTQ-personer Ryssland. Hela OS kommer att gå i regnbågens färger.
Degerfors IF går upp i Allsvenskan efter att MålOtto gjort bejublad comeback bredvid Peter Samuelsson och Sverige får ett wildcard till fotbolls-VM efter protester från Nordiska Rådet.
2014 är också året när jag firar 40 år tillsammans med min andra hälft och min stora, stora kärlek. Kvinnan som i så många år lyst upp min väg och delat min vardag i vått och i torrt. Det finns inte ord på något enda språk för hur mycket hon betytt och betyder för mig. Jag bestämmer här och nu att vi ska hålla ihop minst 40 år till. Kärleken är evig! Firas för övrigt i Rom, den eviga staden.

Året som gått då? Ja ömsom vin, ömsom vatten, precis som vanligt. Att ytterligare 365 dagar passerat förbi känns overklig. Minnet är grötigt, som det ju är i min ålder. Glädje och sorg, nostalgi och framtidstro flätas samman till det som vi normalt kallar livet. Buddhisterna kallar det Dukkha. Lova mig att du gör det bästa av varje av de dagar som nu är i antågande, det är du värd.
Jag vill avsluta med att tacka alla er som hört av sig på olika sätt och som kommer fram på gatan för att diskutera mina lördagsfunderingar på baksidan av denna tidning. Det värmer själen och håller pennan igång.
Till slut några korta sammanfattningar av mitt 2013:
Årets överraskning 1: Beskedet om att jag blir farfar i februari nästa år. Farfar låter rätt gammalt, men vet du, det struntar jag i.
Årets överraskning 2: Jag ska även bli morfar igen, för fjärde gången. Med mina tre bonusbarnbarn är jag nu uppe i sju. Tvåsiffrigt innan 60-årsdagen skulle kunna vara en målsättning. Kom igen nu, ungar!
Årets depp: Omplaceringen av vår lillschäfer Zkorpan som inte gick ihop med vår andra schäfertik. Det är smärtsamt att skiljas från sina bästa vänner.
Årets beslut 1: Att sluta äta kött. Aldrig mått bättre, framförallt i själen.
Årets beslut 2: Köpt en ny bas och elgitarr. Ett avkopplande klinkande rensar en hjärna som ibland kokar över.
Årets smärtsammaste: Diskbråck.
Årets nyårslöfte: Ta en dag i taget och lev livet.
GOTT NYTT ÅR!

Björn Reimers


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.