Dyster framtid för den lokala handeln, eller…..?

Krönika publicerad i KT/KK 2013-11-16
Jag var på ett företagskalas i Degerfors i förra veckan. Ett årligt återkommande kalas där lokala företag och företagare hyllas på olika sätt. Från ett antal förutbestämda kategorier utses ”årets företag” i respektive kategori. Därtill kommunens hederspris. En trevlig tillställning och ett lyckat initiativ som blivit till tradition.
I år fick också de lokala handlarna och småföretagen längs ortens centrumled en extra eloge från kommunens starke man, Roland Halvarsson. Utan dessa skulle många skyltfönster stå tomma, sa Halvarsson i sitt tal till företagarna. Vad han också kunnat tillägga och hylla är det kvinnliga företagandet då nästan samtliga av dessa företag leds av kvinnor.
Nåja, Halvarsson avslutade sitt tal med att kraftfullt propagera för att vi degerforsmedborgare ska handla på hemmaplan för att då stödja dessa entreprenörer som vågat satsa på en tuff och sviktande marknad. Tyvärr ligger lönsamheten och omsättningen klart under riksgenomsnittet för sällanvaruhandeln i Degerfors medan vår dagligvaruhandel går som tåget, vilket vi väl ska vara glada över.
Självklart ska vi handla på hemmaplan, men nu är ju utbudet inte så väldigt omfattande. Försök till olika etableringar har över tid misslyckats. Konkurrensen är mördande. Från lokala livsmedelsbutiker som numera är veritabla varuhus, från större orter i närområdet och givetvis från de stora köpcentra i Örebro och Karlstad. Därtill en lavinartad ökning av näthandeln.
Jag gillar verkligen småbutikernas charm. Det har jag skrivit om tidigare. Utomlands kan vi gå till det lokala bageriet, till slaktaren eller osthandlaren, men även mindre boklådor, tidningskiosker och nischade klädbutiker. Ofta med hög service och engagemang. Efter några besök räknas du som stamgäst och känner dig VIP.
Vi har på senare år anammat en annan kultur. Jag kan inte vara fullt tillfreds med hur det ser ut för småbutiker och serviceföretag inom sällanköpsbranschen på mindre orter numera. Varje livsmedelsbutik är ju, som sagt, veritabla varuhus. Det gäller både ICA och Coop som är de som är representerade just i Degerfors. Jag vill poängtera att jag inte hyser något personligt agg mot just våra lokala företrädare för dessa företag, jag ser det mer som ett globalt problem som handlar om alla typer av stordrift och oligopol som gäller i Sverige, framförallt inom dagligvaruhandeln. För dessa drakar är det alltför enkelt att slå ihjäl varje försök att etablera något mindre nischat initiativ då stordriftens möjligheter till lägre priser tills sist kväver varje sådant försök. Medvetet eller omedvetet.
Jag är dock rädd för att spiralen inom dagligvaruhandeln kommer att fortsätta snurra åt fel håll. Visst kan ni se det framför er. På Coop erbjuds inte bara tandkräm i framtidens hyllor. Snart kan du även laga tänderna av speciella Cooptandläkare. Du kan få håret klippt på ICA medan du står i kassakön och under tiden du handlar får du bilen tankad, tvättad och servad.  Vid utgången erbjuds influensavaccinering och enklare ordination vid förkylningar av ICA-doktorn. Givetvis kan du få en bit pizza och ett glas vin serverad på kundvagnen när du slinker in på lunchrasten. Framtidens livsmedelsbutiker kommer att ge dig fullservice och ta hand om alla dina problem och önskemål. Men visst vore det istället trevligt med en bagare på hörnet eller en osthandlare och kanske en slaktare i kvarteret som levererade både färska delikatesser och service till oss kunder. Eller en ordentlig marknad med allsköns frukt, grönt och kryddor som spred sin doft över torget på lördagsförmiddagen som inspiration till helgens middagsbord. En nåd att stilla bedja om. Till dess fortsätter vi givetvis att handla av de tappra handlare och serviceinrättningar som trots mina dystra profetior väljer att fortsätta kämpa likt en modern David mot den bistre med ej helt oslagbare Goliat.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.