Kyrkoval – jag som trodde staten var befriad från kyrkan.

Krönika publicerad i KK/KT 2013-08-24
Men vänta nu, nu får ni hjälpa mig att förstå! Skildes inte kyrkan från staten för en massa år sedan. Jovisst, i och med millenniumskiftet skrotade vi statskyrkan. Men vad betyder då det, egentligen? Att jag undrar just nu är att det stundar kyrkoval den 15 september och att bland andra Socialdemokraterna storsatsar på detta evenemang.
Om jag fattat saken rätt så ska den svenska kyrkan nu jämställas med vilka trossamfund som helst, buddhistiska, muslimska eller frikyrkliga. Riktigt så verkar det dock inte ha blivit.

Men är det då inte dags att släppa taget och även låta kyrkan klara sig själv, utan politisk inblandning? Den är ju dessutom rik som ett troll så det går ju ingen direkt nöd på varken präster eller biskopar, även om de tappat många av sina medlemmar löpande. Visst, kyrkan gör en massa bra saker, men det är det andra som gör också. Utan att få skattemedel direkt in på kontot.
Ett (S)-argument jag läste var att så länge medlemsavgiften går via skattsedeln bör det finnas politiskt inflytande. Varför ska då medlemmar betala medlemsavgiften via skattsedeln, det går väl att skicka ett inbetalningskort som alla andra? Varför politiska partier ska ha inflytande över hur kyrkan ska sköta sin högmässa, dop, bröllop, begravningar det går utöver mitt förstånd. Detsamma gäller för kyrkans viktiga frivilligarbete mot exempelvis hemlösa och andra behövande. För det är väl ändå med kristna förtecken som kyrkan ska styras, inte politiska. Har inte de politiska företrädarna fullt upp med verkligheten? Dessutom står det väl i budorden att man ska tala sanning och det är väl inte något som går så bra ihop med politikerskrået.
(S) storsatsar nu på detta kyrkoval och har därför startat igång webbsidan valloftet.se. Där slår man sig för bröstet, bland annat när det gäller beslutet om kvinnliga präster på femtiotalet och även rätten till att gifta sig i kyrkan även för samkönade par som kom 2009. Förresten en sanning med modifikation, då präster kan välja att tacka nej.  Dessutom, om detta enbart har varit politiska beslut är de väl inte mycket värda om kyrkans prästerskap inte själva står bakom fullt ut. Självklart ska kyrkan bestämma själva utifrån sina kristna grunder och värderingar även om dessa ibland är både mossiga och inskränkta. I alla fall ska inte politiska grundtoner styra kyrklig verksamhet, vare sig socialdemokratiska, moderata eller för den skull sverigedemokratiska.
Att (S) i sitt valmanifest säger att kyrkan ska ”visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar”, låter det bara som politikerfloskler. Vad är alternativet?
Man säger också att om man inte passar sig så kommer Sverigedemokraterna ta över kyrkan. Det är ju i så fall enkelt avhjälpt. Skrota det politiska inflytandet så är den frågan i hamn.
Såg någonstans att kyrkovalet kommer att kosta ca 150 miljoner kronor. Dessa pengar borde kunna göra bättre nytta någon annanstans.
Så ni politiker, bort med tassarna. Låt kyrkan vara. Den gör på olika sätt nytta och är en trygghet för många människor, men det är det många andra som är också, utan att få pengar via skattsedeln.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.