Är vi på väg att avskaffa den mänskliga kontakten helt…..?

Krönika publicerad i KT/KK 2013-06-15
En liten vacker solskenshistoria har nyligen florerat på Facebook. Den handlar om tvillingarna Brielle och Kyrie Jackson från Massachusetts i USA. De föddes hela 12 veckor för tidigt och behövde behandlas i inkubator (ett slags värmeskåp). Den ena tvillingflickan tog sig bra och gick upp i vikt som hon skulle. Värre var det med systern, hon blev bara sämre, hade problem med hjärtat och gick inte upp i vikt. Den ansvariga sjuksystern bröt då reglerna och lade flickorna tillsammans i samma inkubator. Efter en stund gick hon för att se efter hur de hade det. Den friska tjejen hade då lagt armen om sin syster. Den svagare flickan hjärtrytm hade därmed stabiliserats och hennes färg och temperatur hade fått normala värden. En sann och tänkvärd historia. Vad som krävdes var mänsklig kontakt och beröring. Viktigare än man kanske kan förstå.
Men sådant har vi inte tid med längre i vårt allt mera forcerade samhälle. Vanlig enkel medmänsklighet kostar nämligen pengar, och pengar är viktigare än människor, det vet vi ju alla.
I Uppsala följde nyhetsprogrammet Aktuellt ett vårdbiträde i hemvården under ett kvällspass. Hennes rekord för ett besök var 47 sekunder. Varje besök var enligt schemat ca 15 minuter, men då räknades inte restiden mellan besöken bort. Hennes möjligheter till någon mänsklig kontakt därmed helt obefintlig.
I Karlskoga har man kommit på att man, i stället för nattliga besök inom hemtjänsten, ska införa kameraövervakning över sina kunder (jag vägrar använda det förnedrande ordet brukare). Det är ju jättebra, då slipper man ju både ta i eller prata med människan i fråga.
Har man psykiska problem och kanske behöver någon form av terapi, då kan man få det över Internet. Ett flertal Landsting har anammat denna typ av vård. Ja, varför ska man behöva prata med andra människor när det finns datorer….?
Mälardalens högskola har uppfunnit robotkatten Robocat. Denna lilla leksak ska berika livet för människor på äldreboenden, särskild de som drabbats av demens. Det ska öka deras livskvalitet! Ett viktigt redskap i framtidens vård, säger uppfinnarna. Självklart, då slipper man ju ägna tid och sådant som sång, musik och umgänge. Ge de gamla varsin låtsaskatt så håller de sig lugna och vi kan säkert kapa ner personalen ytterligare något snäpp. Här finns definitivt pengar att tjäna.
Vart är vi egentligen på väg? Har vi helt och håller slutat att värna mänsklig kontakt. Att ta i varandra, få ögonkontakt och en klapp på kinden eller en smekning över ryggen från någon som bryr sig. Kan vi verkligen ersätta detta med kamerabevakning och konstgjorda katter?
En liten historia till: En man från Irak, boende i Stockholms innerstad, tog sin gamla mor till Sverige när Irakkriget bröt ut. När modern varit i Sverige några dagar började hon undra varför sonen inte hälsade på grannarna. När han dukade fram mat på kvällen undrade modern om de verkligen skulle äta själva. Ska vi inte bjuda in våra grannar till vårt bord, frågande hon. Sonen hade väldigt svårt att förklara att så gör vi inte här. Var och en äter och sköter sig själva, försökte han få modern att förstå. Hon stod ut några veckor, sedan återvände hon till Irak. Hellre mänsklig kontakt mitt i brinnande krig än ett tryggt men iskallt Sverige där människor inte längre bryr sig.
Jag tycker denna utveckling är mer än skrämmande. Vi borde i stället närma oss varandra. Sprida värme, ge och ta emot kärlek. Men nej, i stället för medmänsklighet har vi fått sänkta skatter och växande bankkonton för redan snuskigt rika riskkapitalister. Vissa beslutsfattare kallar detta för valfrihet. För mig är valfrihet något helt annat.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.