Ett moraliskt beslut är äntligen taget

Krönika publicerad i KT/KK 2013-06-01
För en tid sedan bestämde vi oss. Det får vara nog nu. Min hustru och jag har helt slutat äta kött. Vi köper heller inte annat än ekologiska produkter så långt det är möjligt. Den svenska utvecklingen när det gäller köttproduktion är inte något att glädjas åt. Stordrift och jättelika köttfabriker där djuren enbart behandlas som produkter har bara blivit för mycket. Ska villigt erkänna att vi under flera år gått i dessa tankar, men av ren lathet har det fått gå i gamla hjulspår.
Men varför då? Ja, för oss är det en moralisk fråga. Djurhållningen i vårt land är inte sund. Vi vill ha allt billigare mat och för det får våra djur betala ett högt pris. Om man jämför dagens produktivitet med tidigare så har den fördubblats de senaste 50 åren. En höna värper dubbelt så många ägg, en ko mjölkar dubbelt så mycket mjölk och grisarna växer dubbelt så snabbt. För slaktkycklingar är det än värre. En kyckling går från födslovikt, ca 50 gram, till slaktvikt, ca 2 kg, på 35 dagar. Det här har givetvis en baksida. Omkring 20 procent av alla mjölkkor får juverinflammation och runt 10 procent blir halta.
Många slaktsvin och gödkycklingar har allvarliga ledproblem. Allt beroende på manipulation mot snabbare tillväxt. Utöver detta tillkommer olika stressrelaterade problem och beteendestörningar.
På vissa äggpaket står det ”frigående höns”. Det är en sanning med modifikation. Frigående betyder tusentals höns i någon form av hangar där solen aldrig lyser och där sjukdomar och mobbing frodas. Faktum är att hönsen i bur är friskare. De har heller ingen möjlighet till ett naturligt beteende som är så viktigt för att de ska må bra mentalt.
Djurskyddslagen säger att våra djur ska behandlas väl, skyddas mot sjukdom och onödigt lidande samt ha tillgång till bra foder, vatten och tillsyn. Självklart kan tyckas. Lagens fjärde paragraf säger därtill att djuren ska hållas i god miljö så att det främjar deras hälsa och möjliggör ett naturligt beteende. Jo, tjenare. I Jordbruksverkets föreskrifter för ett slaktsvins utrymme räcker det med boxar på mindre än en kvadratmeter. En gris i det fria har många tusen kvadratmeter till förfogande för umgänge, kunna böka runt och bygga bo när det är dags för suggan att föda. Ganska uppenbart att dessa beteenden inte går att utöva på mindre än en kvadratmeter. Då etologisk forskning visar att ett naturligt beteende är lika viktigt som vatten och föda, blir insikten av dagens djurhållning ännu mer absurd. Listan på tveksam djurhållning kan dessutom göras mycket längre. Jag vill också betona att detta gäller svensk lagstiftning. I övriga EU är kraven satta mycket lägre. Vilket i sin tur gör att våra strängare lagar blir till ett hinder för svenska producenter i stället för ett försäljningsargument för högre kvalitet.
Vi slaktar ungefär 3 miljoner grisar och 80 miljoner kycklingar varje år i vårt land. Jag blir lätt illamående när jag tänker på hur dessa djur växer upp för att sedan fraktas under svår stress till slakterier för att bli mat på våra middagsbord. Individer med förmåga att uppleva både lidande, smärta, stress och glädje.
Nej, det var inget svårt beslut att avsäga sig allt kött. Jag skäms över att inte ha tagit beslutet mycket tidigare. Jag delar inte ut några pekpinnar hur du ska hantera dina matvanor. Jag kan bara vädja till att du åtminstone köper svenskt, gärna ekologiskt, och helst från ett mindre gårdsslakteri om möjligt. Då tar du dig åtminstone runt de värsta avarterna och påverkar också handeln att välja högre kvalitet.
Slutligen vill jag passa på att tacka för alla glada tillrop och positiva kontakter. Det är många som hör av sig eller kommer fram på gatan och hyllar mina lördagsfunderingar. Jag blir väldigt glad varje gång. Det sporrar givetvis att fortsätta skriva och tycka, så det vill jag att ni fortsätter med, även om ni inte alltid håller med. Ha nu en skön sommar, det ska i alla fall jag ha.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.