Matematik och idrottsvåld

Krönika publicerad i KT/KK 2013-04-20
Jag vill börja med att poängtera att mina matematikkunskaper är något begränsade.  Det var definitivt inte mitt bästa skolämne. Därför bör följande resonemang tas med en nypa salt, då jag förmodligen inte är kapabel till beräkningar av detta slag.
Dock funderar jag över den nya pensionsutredningens resultat som gör att vi ska jobba några år till. Antar att det är helt OK för väldigt många att jobba ytterligare några år i stället för att mata duvor i parken eller umgås med barnbarnen. Frågan är bara: var ska vi alla arbeta?  Om jag inte missuppfattat allt helt och hållet så är drygt 400 000 arbetsföra människor arbetslösa i vårt land just nu. Det är ungefär 8,5 procent. Om vi enbart ser till våra ungdomar mellan 15-24 år är siffran 23 procent.
Ska vi jobba några år till innan vi går i pension så lär det inte bli fler jobbtillfällen för de redan arbetslösa. Hur många gånger har vi inte läst i tidningen när företagen lägger ut varsel att man ska klara det med pensionsavgångar. Det lär bli problematiskt framöver. Antar då att arbetslöshetssiffran stiger ytterligare eller är det så att mina usla mattekunskaper spökar igen? Hjälp mig förstå i så fall.
Nåja, det är sannolikt samhällsekonomiskt billigare att ha människor utan arbete än att försörja golfspelande pensionärer. Låt de gamla jobba några år extra så att vi inte sliter ut våra ungdomar i förtid. Kanske är det bättre de unga matar duvorna, men det är ju lite tråkigt för barnbarnen som missar morfartid. Det tycker i alla fall jag.
För två veckor sedan hälsade jag, i detta forum, våren och den svenska fotbollssäsongen välkommen tillbaka. Efter att i förra veckan ha sett programmet Uppdrag granskning, så bleknade dock fotbollsintresset något. Ni kanske själva såg hur, i detta fall, AIK:s och andra klubbars så kallade Firmor utövade besinningslöst våld mot andra lags likasinnade dårar. Jag blir så hysteriskt förbannad när jag ser och läser om dessa galenskaper. Hur ända in i helvete kan något så vackert som levande idrott få förstöras av ett mycket litet antal idioter som enbart ser våld och förstörelse som kryddan i sina liv? Vad har gått snett och när hände det?  Jag har inget fog för att påstå att våldsfixeringen i de olika spel som många av våra ungdomar idag är uppväxta med skulle var boven i detta drama. Det finns visserligen olika undersökningar som talar för att det visst påverkar barnen, men det finns också de som påstår motsatsen, så låt oss släppa just denna fråga. Min fråga blir i stället: Varför överhuvudtaget existerar dessa spel? Vem fan var det som kom på att våra barn ska sitta framför en datorskärm och med olika vapen, allt från knivar till automatgevär, mörda och döda så att blodet skvätter. Jag kan lova att med dagens möjligheter till teknik och grafik så blir det hela nog så realistiskt. Så än en gång, VARFÖR? Är det inte någon mer än jag som ställt frågan? Med den enorma kreativitet och realism som dessa spelmakare har ihjäl människor på, hade de inte kunnat hitta på något helt annat som lika mycket fängslat en hel generation. Eller är det verkligen så att vi i grunden är så blodtörstiga att vi verkligen njuter av detta meningslösa datorvåld? Jag kommer aldrig någonsin att förstå. Ingen har hittills lyckats komma med en vettig förklaring. Personligen tror jag också att det påverkar. Inte alla, men det finns alltid några som vill gå utanför ramarna. Några av dem gör det på våra idrottsarenor och det har jag förbannat svårt att acceptera.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.