Vargkrönika

Karlskoga-Kuriren 18 mars 2010

En ofattbar okunnighet
Vargdebatten fortsätter. Nu ska man, enligt regeringsbeslut, förflytta 20 östimporterade vargar söder om renbeteslandet för att ge nytt blod till den inavlade stam som regeringen nu håller på att skjuta av. Allt enligt den plan som togs fram samtidigt som vargjakten genomdrevs och som alla parter hyllade, även jägarkollektivet, då. Men nu när blodtörsten tillfälligt släckts, 30 vargar onödigt slaktade, så har tydligen jägarna glömt tidigare tagna beslut. Nu kommer protester mot utplaceringen, någon som är förvånad?
När man kikar runt lite på nätet och studerar de uttalande som kommer från vår jägarkår i vargdebatten kan man inte bli annat än mörkrädd. Jag kan inte för mitt liv förstå hur en så stor grupp som jägarkollektivet är och som dessutom är en väldigt inflytelserik lobbygrupp, kan vara så in i helvete okunniga. Ska man vara med och diskutera en fråga som rör och upprör hela folket så måste man ändå ha lite på fötterna och inte bara elda på gamla myter om att vargen äter upp barnen på väg till skolan och ensamma svampplockare i skogen om inte jägarna, med sina bössor får hålla rent.
Om jägarförbundet, som de säger, är för att vi ska ha en livskraftig vargstam och inte samtidigt vill förstå att dessa vargar är rovdjur som i värsta fall dödar tamdjur eller biter ihjäl en jakthund som röjer runt i vargens revir så blir debatten något svårtolkad. Det enda sättet att helt undvika dessa ”problem” är nämligen att helt utrota vargen. Det är naturligtvis väldigt tragiskt att jakthundar blir dödade, men det är å anda sidan endast 20% av de hundar som förolyckas under jakt som blir tagna av varg enligt Viltskadecenter.
Jag kan heller inte förstå hur man från politiskt håll kan ge klartecken till att urskiljningslöst skjuta varg utan att veta vem eller vilka i flocken/familjen som dödas. Vet man över huvud taget något om hur en vargflock, eller rättare sagt en vargfamilj fungerar, hur de lever och deras oerhört sofistikerade sociala struktur?
Kommer man exempelvis att följa upp vad som händer med den grupp 8 månaders vargvalpar som blev helt utan föräldrar när man, enligt uppgift, sköt ett föräldraparpar. De är inte ”färdigutbildade” och kan mycket väl bli dessa problemdjur vi inte vill ha. De som stryker runt tätbebyggelse i jakt på mat för att de inte riktigt är fullt upplärda av sina föräldrar och äldre syskon hur man fäller ett byte. Det är ingen slump att vargen inte blir könsmogen förrän vid ca 2 års ålder.
Ska man, som jägarna själva säger, ägna sig åt naturvård, och inte rent nöjesdödande, som många tycker det handlar om, borde en grundkurs i etologi med huvudinriktning på våra rovdjur ingå i jägarexamen.
Men är då vargen helt ofarlig för människan? Nja, det finns belägg för att vargen någon gång anfallit och dödat människor, eventuellt helt nyligen i Alaska. I Sverige finns trovärdiga dokument från Gysinge år 1821 då en varg i fångenskap släppts och sedan anfallit och dödat människor.
Jägarna gör allt för att skrämma upp lokalbefolkningen i varglänen för vargen som ett hot mot friheten att kunna ströva fritt i skog och mark. Men, de berättar inte att det vådaskjutits i snitt 2-3 personer varje år i samband med jakt under de senaste tio åren. De vådaskjuter också fler av sina egna hundar än vad vargen tar. Man undrar stilla vem man egentligen ska vara rädd för under sina svampplockningsturer i våra svenska skogar.

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.