Har vi helt tappat ansvar och moral…..

– Du börjar likna Valter Sporre, sa min hustru till mig vid frukostbordet häromdagen och försökte fånga min blick bakom en uppslagen morgontidning.
Valter Sporre var min morfar. En av hans paradgrenar var att ljudligt muttra och skälla över samhällsutvecklingen, politiska magplask och annat som han betraktade som ansvarslöshet och slarv ute i samhället. Han gjorde det också med eftertryck vilket höjde hans ansiktsfärg och blodtryck avsevärt varje gång han läste tidningen eller såg på TV-nyheterna.
Nu blev jag alltså jämförd med morfars despotiska sinnelag för galenskaper ute i samhället och, ja, kanske hade hon hittat en öm punkt. Det är ingen direkt brist på anledningar att brusa upp över saker man läser i morgontidningen.
Vad sägs om Vattenfall och deras misslyckade investeringar av våra skattepengar som gett sådant bakslag att man måste sparka 2 500 anställda. Eller att våra surt förvärvade skattepengarna går till bankkonton på Caymanöarna i stället för att ge vård till gamla och sjuka. Jag blir också galen av upprördhet när direktörer lyfter 180 miljoner i pension eller får mångmiljon belopp i avgångvederlag trots att de fullkomligt misslyckats med sina uppgifter.
Minst lika upprörd blir jag varje gång man hittar svenska vapen i händerna på krigsförande soldater. Vi tillverkar och säljer ond bråd död till den som vill köpa och det tycker jag vi ska sluta med. Basta! Men givetvis sträcker sig inte svensk moral så långt att man behöver bry sig om att barn dödas med våra vapen. Vi säljer ju inte till krigsförande länder så varför skulle vi ta behöva ta ansvar för att någon annan säljer vidare. Dessutom sker det ju ändå så långt bort.
Fast det som retar mig mest är nog ändå inte att dessa saker sker utan just den fullkomliga bristen på moral och den ansvarslöshet som framkommer vid varje tillfälle. Det finns aldrig någon i toppen som tar ansvar. Ta Vattenfallaffärerna som exempel. Alla skyller på alla. Ingen har tydligen haft något solklart ansvar för vad som skett. Och det i en affär som kostat skattebetalarna 92 miljarder!! Men hallå, dessa snubbar och snubbor tjänar miljoner och då borde det väl också innebära att de får stå för sina klantigheter.
Det går också bra att gömma sig bakom regelverk. Att utvisa sjuka barn till länder de aldrig besökt eller ens kan tala och förstå dess språk eller skicka iväg dementa gamlingar till en tillvaro där varken vänner eller släktingar finns att luta sig mot. Då halar man fram regelverket och slår ifrån sig allt vad eget ansvar och moral heter. För mig är det ofattbart att vissa tjänstemän på migrationsverket kan sova gott på nätterna, för att inte tala om Billström & Co.
Så visst finns det mängder av saker som höjer blodtrycket ett par snäpp när man läser morgonblaskan. Bara nu när jag printar ner dessa rader har pulsen ökat till tresiffrigt och skärper jag sinnet något kan jag förnimma hur morfar Valter gormar och ryar över både världshändelser, brännvinspriser och väderprognoser. Jag kan se hans knutna näve slå i köksbordet så kaffekoppen hoppar och katten snabbt slinker ut och söker skydd i något av uthusen. Och det värsta är att nu förstår jag också honom fullt och fast. Jag är också på väg att bli den där gnällgubben som man sagt att man aldrig skulle bli, och, hör och häpna, jag skäms inte ett dugg.
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.