Då var det igång igen…..

Krönika publicerad i KT/KK 2013-03-09
Det känns som valrörelsen redan startat. Röstfiskandet är i alla fall full gång. Alliansen började med att skapa ett veritabelt magplask hemma på föräldragården hos centerbroilern Annie Lööf i Maramö. Åtminstone om man ska tro politiska bedömare på ledarsidor och i opposition. Det blev, som man förutspådde, en tummetott i form av tillsatta arbetsgrupper med luddiga målsättningar. Personligen tycker jag det var pinsamt att se riksmedias tunga garde bevaka fyra leende partiledare stående i snön och grilla korv. Grundlurade.
Ett förslag som dock gläder mig i det så tidigt påbörjade valarbetet är Miljöpartiets idé om föräldrars möjlighet till ledighet med sina lite äldre barn. Med äldre menar man barn mellan 8 – 15 år. Det första förslaget jag hört på väldigt länge som utgår från tanken att våra barn mår bättre av att få tillbringa tid med sina föräldrar.
Annars känns det som vi går mot ett samhälle där barn inte längre ingår, eller rättare sagt, de ingår förvisso, men inte självklart i samvaro med föräldrar och familj.
Ett exempel på sådan politik är sossarnas förslag på allmän förskola från 2 års ålder. Det är tydligt att i deras ögon är samhället bättre på att ta hand om våra barn än föräldrarna själva. Samhället är tydligen mer intresserat av att föräldrar gör karriär och jobbar så mycket som möjligt än prioriterar umgänge med sina egna barn. Lite underligt att man då inte ser till att kvalitén behålls på våra förskolor i stället för att minska personal och öka barngrupperna. Hur rimmar det? Egentligen?
Ett annat exempel är läxhjälp med RUT-avdrag. Då vi jobbar så in i h-vete mycket så har vi givetvis inte tid med våra barns läxor. Därför ska man kunna köpa denna hjälp och finansiera den via RUT-avdraget. Helt jäkla sjukt om ni frågar mig.
Men galnast är nog ändå att vårt nuvarande samhällsklimat har skapat en marknad för företag som bland annat erbjuder lämningar och hämtning till och från dagis. Det är väl tjusigt, för då kan man kanske jobba ytterligare någon timme och därmed späda på karriärmöjligheterna.
Läste några annonser på nätet där föräldrar söker ”barnvakt” som hämtar på förskolan för att sedan leka en stund med barnen, gå till parkleken, läsa läxa samt äta kvällsmat innan föräldrarna kommer hem och ”tar över”. Bara för att kunna jobba lite mer. Företaget Nanny.nu annonserar om ”Barnpassning i världsklass”. Vad blir nästa steg? Gamla tiders Kibbutz? Lämna in barnen måndag och hämta ut fredag kväll för några timmars umgänge under helgen. Om nu inte andra fritidsintressen krockar och självförverkligande helgkurser ligger i vägen. Då kan man säkert ha kvar barnen också över helgen. Man kan säkert skicka något SMS som berättar att mor och far mår bra. Mobiltelefon har de ju redan i 3-årsåldern.
Låter jag ironisk, jo så är det kanske. Jag vet att många behöver sin omsorg, speciellt kanske det gäller ett stort antal ensamstående föräldrar. Men jag vet också de som fullständigt slår knut på sig själva för att minimera dagistiden och därmed skapa en halvtimme extratid med sina barn. Givetvis borde den politiska viljan sträva mot lösningar som passar alla. Inte bara lägga krutet på att skapa utrymme för att vi ska jobba oss halvt fördärvade och sedan låta andra ta hand om våra barn. Därför gläder jag mig åt MP:s förslag, trots att jag vet att det aldrig kommer att bli verklighet. Orsaken stavas pengar. Barn är helt enkelt inte tillräckligt lönsamma att satsa på. Det är mycket bättre med sänkt skatt. Att det kommer surt efter, ja, det är en helt annan historia. Det får någon annan ta hand om.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.