Örebroprotester mot lokala tidningsneddragningar

Krönika publicerat i KK/KT  2013-02-09
Debatten har den senaste tiden varit ganska het i Örebro när det gäller omdaningen av länets stora tidning Nerikes Allehanda. Som så många andra dagstidningar har NA dragit ner på personalen. Varslen i tidningsbranschen har duggat tätt. Flera hundra journalister har fått lämna sina jobb de senaste åren. På NA fick 25 stycken nyligen gå. Ändå påstår ledningen att de ska göra en minst lika bra tidning som tidigare. Ett påstående som måste komma som ett hårt slag mitt i magen på de som fått gå hem.
I förra veckan anordnade därför föreningen Kulturkudden som också driver webbsidan Kulturdelen.com, en debattkväll där NA:s tidningschef Lennart Håkansson debatterade med Folkpartiets Staffan Werme inför en intresserad och engagerad publik. Ämnet var papperstidningens vara eller inte vara, men också den utarmning av det lokala materialet som skett, inte minst på grund av alla nedskärningar och samordningar inom tidningskoncernerna som gör att det lokala får stryka på foten för mer centralt producerat material. Allt för att spara pengar.
Från tidningshåll säger man att anpassningar måste ske nu, trots att tidningarna oftast fortfarande är mycket lönsamma. Prenumeranterna minskar, så gör även annonsintäkterna och det går inte att ta betalt på nätet. Åtminstone inte ännu. Således måste man skära ner och anpassa sig till den nya situationen. Problemet med detta är, enligt min egen personliga övertygelse, att man genom sina ageranden påskyndar papperstidningen död.
Läsarna av landsortstidningarna vill nämligen ha lokala nyheter, lokal sport, lokala debatter och givetvis också lokal kultur. Tar man bort eller minskar det lokala materialet så skiter man i det blå skåpet. Man retar upp sina läsare och prenumeranter. Färre läsare och prenumeranter ger också minskade annonsintäkter. Detta kan inte vara så jäklans svårt att fatta.
I och med internet har många av oss ändrat sina läsvanor. Omvärldsnyheter, utrikesnyheter, sport från världsarenorna och skvaller från Melodifestivalen tar de som är intresserade in via andra kanaler. Man följer olika flöden och får omedelbara rapporter från världens alla hörn. Därför borde dessa nyheter lågprioriteras i lokalblaskan. Där vill man ha det som händer i vår närhet.
I Karlskoga tappade KT tidigare prenumeranter till Kuriren enbart på grund av Kurrens satsning på lokalkultur. Trots detta har nu, när redaktionerna slagits samman, den lokala kulturen fått stryka på foten även om ambitionen är lovvärd.
Kanske är papperstidningen dödsdömd, åtminstone på lite sikt. Men jag tror ändå den skulle kunna leva vidare under längre tid om man bättre förstod sina läsare. De vill läsa om vad som händer runtomkring dem. Nyheter, sport och kultur ska vara lokalpräglad. Därtill gärna lite längre och fylligare reportage om intressanta företeelser eller personer med anknytning till bygden. När tidningarna fylls till bredden med TT-artiklar påskyndar de sin egen död. De som vill överleva måste tänka om. Den nya tekniken är här för att stanna. Den fyller givetvis sin mission, men även om vi i framtiden kommer att läsa våra tidningar på läsplattor eller i våra mobiltelefoner så vill vi fortfarande läsa lokala nyheter och lokal kultur. Problemet kvarstår och den negativa spiralen snurrar allt fortare. Om flertalet journalister får foten, vem ska då göra det så viktiga jobbet!?

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.