11 800 000 000 000

Krönika publicerad i KK/KT 2012-05-05
Vad säger då ovanstående rubrik. Ja, det är inte avståndet i meter till månen, inte heller antalet myggor en svensk sommar. Nej, det är antalet kronor som alla världens stater tillsammans spenderar på vapeninköp under ett år. I detta fall 2011. Siffran kommer från fredsinstitutet Sipri.
Sveriges årliga försvarskostnad är runt 45 000 000 000 kr. Kostnaden för varje svensk blir då ca 4 500 kr, att jämföra med världsgenomsnittet som är ungefär 1 300 kr per person.
Varför lägger vi ner så kopiöst mycket pengar på vårt försvar och hur har vi råd med det? Jo, bland annat säljer vi våra vapen till andra, nästan alla som vill ha. Vi har en vapenindustri som omsätter ungefär 30 – 50 miljarder i första och andra led. Cirka 50 000 människor har sin utkomst helt eller delvis inom denna ram. Förra året sålde vi vapen för knappt 14 miljarder till andra länder. Räknat per capita så är vi störst i världen på vapenexport.
Att vi heller inte är så nogräknade vid val av kund har väl den senaste tidens debatt bevisat. Bland annat har mängder med slingrande lögner från Carl Bildt, handelsminister Ewa Björling och försvarsminister Sten Tolgfors avslöjats på vägen angående vårt vapenavtal med Saudiarabien. Som vanligt skyller alla på alla och till slut fick då Tolgfors, även kallad ”Tomhylsan”, avgå.
Utrikesminister Bildt tycker heller inte att det är så farligt att vi säljer till diktaturer som avrättar folk på torget och fängslar oliktänkande. Om inte vi gör det gör ju någon annan det är hans och den vanligaste bortförklaringen till att förse övriga världen med verktyg för ond bråd död.
För att återvända till rubriken och de 11800 miljarder kronorna så tycker i alla fall jag att man bör reflektera lite över vad man skulle kunna göra för dessa pengar i stället för att bringa död omkring sig. Hur mycket liv kunde man i stället skapa? Hur många mål mat till de som behöver? Skolor, sjukvård, forskning med mycket mera.
Jag är inte så naiv att jag tror att man kan nedrusta hela världen genom att knäppa med fingrarna, men jag kan inte släppa att så mycket pengar enbart bränns på sådant som skapar död, lemlästning och förintelse.
Men, säger ni, det skapar ju jobb, så det är väl ändå bra? Givetvis, men om man använde pengarna lite smartare så kanske det skulle gå att ställa om till sådant som gör lite mer nytta.
I Tyskland har man skapat nästan 400 000 jobb (siffran är lite olika beroende på vem som uttalar sig) inom ramen för förnyelsebar energi. Man satsar mycket kraft på vind- och solenergi. Jag är övertygad om att de ingenjörer som idag uppfinner nya sätt att döda våra medmänniskor också skulle hitta fantastiska sätt att skapa ny energi och därmed också kunna fasa ut de fossila bränslen som nu sakta ödelägger vårt klimat.
Nej, ni får ursäkta, men jag är verkligen inte stolt över vår vapenindustri och vapenexport. Det är helt enkelt en omänsklig företeelse som omedelbart borde upphöra.
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.