Förebyggande snigelsök 

Mördarsnigeln eller spansk skogssnigel är en etablerad snigelart som finns i framförallt södra och mellersta Sverige, men har hittats så långt norrut som till Umeå. Mördarsnigeln räknas inte längre som invasiv.

På Hundcampus i Hällefors samt på DDT Sökhund i Skåne har ett gäng Hundcampusveteraner (du har minst ett års specialsöks- eller avancerad spårutbildning på Hundcampus) utbildat sina hundar i att söka, hitta och markera mördarsnigelägg. Mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den tidigare kallades, har sedan mitten på 70-talet spridit sig över i stort sett hela vårt land. Enbart den allra nordligaste delen av Sverige är ännu så länge förskonade, men snigeln har upptäckts så långt norrut som till Umeå-trakten. Nu behövs det inga hundar för att hitta snigeln, den är väl synlig och kan plockas för hand. Problemet är att varje snigel, under en säsong, lägger mellan 400-500 ägg. Dessa är svårt att upptäcka, vilket gör att din trädgård snart är fylld av nya sniglar. Äggen kan övervintra i jorden och kläckas på våren när värmen kommer. Men, med hundens fantastiska nos blir det problemet mindre. Dessa specialtränade hundar kan, genom väl genomtänkt träning, hitta och markera dessa ägg i jorden. 

Trots att snigeln är välspridd finns det områden där den ännu inte etablerat sig. Den vandrar inte särskilt långt på egen hand utan sprids främst genom genom att snigelägg fraktas med jord och växter som vi människor själva sedan ofrivilligt delar med oss av på olika sätt. 

I slutet av mars fick snigelgänget ett uppdrag att söka igenom en stor depå med lera som skulle användas som byggmaterial. Det skulle kunna finnas sniglar eller snigelägg i leran vilket skulle vara mindre bra, därför ta det säkra före det osäkra, trots att det var tidigt på säsongen och ganska låga temperaturer. 
Du kan se på filmerna och bilderna hur söket gick till. Flera hundar med nosen påkopplad på snigel/snigelägg gick igenom den upplagda leran.

De flesta av hundarna har klarat av sin certifiering, men är fortfarande under utbildning/träning. Detta sök blev ett nyttigt täningspass. 

För att inte tröttna helt om det skulle visa sig att det inte finns några sniglar/ägg i leran planterades en vätska med doftmolekyler (se bild) av mördarsniglar på ett par punkter i lermassan som hunden hittade och fick belöning för. Allt för att hålla hundens koncentration på max och kunna belöna trots att inga “riktiga” sniglar fanns.

Har du mördarsnigenproblem i din trädgård? Tveka inte att ta kontakt med snigelhundsgänget. Du hittar samtliga ekipage på http://snigelhund,se. Där kan du läsa mer om mördarsnigeln och få tips om hur man kan freda sig om snigeln redan etablerat sig. 

Kommentarer inaktiverade.