S efter Löfvén

Så lade då Löfvén partiledarkepsen på hyllan till slut.
Äntligen är det många som tycker. I ett inlägg i mitt flöde på sociala medier menade författaren att det var på tiden och att “Löfvén nu lämnar ett land i kaos”. Med tanke på vad som just nu sker i Afghanistan så vet jag inte om jag håller med om detta med kaos. Det är svårt med nyanseringen ibland.

Jag har alltid varit lite kluven till Stefan Löfvén. På ett sätt är han socialdemokratin personifierad. Sannolikt den sista partiledaren och statsministern som en gång stått på ett verkstadsgolv och som käkat matlåda med grabbarna i blå overall och smuts under naglarna. Många hävdar att Socialdemokraterna är ett maktparti som är vana att regera och visst, de har varit vid makten under många år, men jag undrar om det verkligen ska vara till vilket pris som helst. Det var en gång Olof Palme som fick mig intresserad av politik. Det var i huvudsak två frågor som då lyste starkt och som fick mig engagerad, apartheidmotståndet i Sydafrika och Vietnamkriget. Det var den uttalade solidariteten med andra som hade det tufft som fick mig att lyssna på Palme. Det var också den uttalade kampen mot klassamhället och allas lika värde. Det fanns en ideologisk kompass i socialdemokratin som tyvärr inte längre existerar. Nu är platsen vid maktens grytor viktigare. Stefan har säkert haft det tufft med att orientera sig i den samhällsförändring vi upplevt under senare år. Där sociala reformer drunknat i nyliberalism, privatiseringar och marknadskrafternas intåg i samhällsfunktioner som vård, skola och omsorg. En utveckling han säger sig inte hylla, men samtidigt bidragit till att genomföra. Därtill en ökad och mer uttalad främlingsfientlighet.

Nåja, trots detta och trots den tragiska uppgradering av gängkriminalitet, våld och skjutningar som nu dominerar mediabevakningen så vill jag påstå att vi ändå lever i ett av världens bästa och tryggaste länder. Jag inser att de som bor i exempelvis Tensta, Hammarkullen eller Rosengård inte håller med, men i det stora hela så är vårt land tryggt och säkert. Det finns mängder med saker som kan bli bättre och det finns väldigt mycket som har gått åt fel håll under åren som våra politiker mest tjafsat, släppt sina ideologier och vänt kappan efter de vindar som blåser för dagen. Det har inte gynnat samhällsutvecklingen alls. Det stundar ett väldigt viktigt och spännande val om ganska precis ett år. Då får vi veta om de högervindar som blåser allt starkare ska få tillräckligt med fotfäste för att ta makten. Även om det nu börjar skava lite i KD där fler och fler, internt, är kritiska till partiets högersväng. Likaså hos Liberalerna där fler och fler väljer att lämna partiet efter deras flört högerut. Kanske är det till slut bara Moderater och SD som blir kvar i den tänkta högervingen.

Snart får vi veta om Löfvéns efterträdare kan matcha högerkrafterna och blåsa liv i den kantrande socialdemokratin eller om det blir en ledare som cementerar S som det mittenparti Stefan Löfvén velat skapa. Samtidigt växer Vänsterpartiet som är de som nu är vad S en gång var, nämligen ett vänsterparti. De kommer att vara en busig nagel i ögat på sossarna att efter valet, om de blir kvar vid makten, producera vänsterpolitik.

Det kommer bli ett väldigt spännande valår, säkert ett av de smutsigaste någonsin. Bara tanken på att få Åkesson som Justitieminister skapar kalla kårar efter min ryggrad. Det får helt enkelt inte ske.

Kommentarer inaktiverade.