Covidvaccin, livräddare eller bluff?

Jag har väldigt svårt att förstå mig på vaccinmotståndarna.
Vi har under åren, mer eller mindre, utrotat en mängd olika sjukdomar med hjälp av olika vaccin. Sjukdomar som innan krävt miljontals liv. Varför skulle det nu plötsligt vara så korkat att via en dos i armen skydda sig mot Covid-19 och den pandemi som i mångt och mycket lamslagit stora delar av våra samhällen? Visst, vaccinet har tagits fram i rekordfart och ingen har till fullo kunnat utröna hur omfattande och farliga dess eventuella biverkningar är. Vi utsätter oss för en viss risk när vi sätter nålen i armen, men gör vi inte det om vi också låter bli? Inget är helt riskfritt. Själv åker jag både motorcykel och cyklar i stadstrafik samt käkar på olika hamburgerhak.

Det snackas en del kring hur de som redan drabbats av Covid-19 har ett skydd utifrån de antikroppar de fått genom att de varit sjuka av viruset och därmed skulle kunna skippa att vaccinera sig. Jag har inte hört något enkelt eller entydigt svar på hur det ligger till. Säkert är det individuellt och det är ju fullt frivilligt att låta bli. Det verkar ändå vara solklart konstaterat att om vi alla vaccinerar oss så minimerar vi risken för ökad smittspridning och en ny våg.

Jag har full förståelse för att de som vägrar vaccinera sig också kommer att stöta på vissa problem. Det blir svårt att få jobb inom vård och omsorg, svårt att kunna resa fritt och säkert en del andra begränsningar. De själva kallar det för en stigmatisering, men att valet att inte vaccinera sig för med sig en del konsekvenser lär de få leva med.

Men, vilka är nu dessa demonstrerande vaccinmotståndare som i huvudsak sprider sina teser via sociala medier? En kartläggning som Aftonbladet gjort tillsammans med organisationen Expo säger att det i huvudsak är konspirationsteoretiker, högerextremister och lite oväntat, vårdpersonal, som bland annat under kampanjrubriken “Kavla ner” kablar ut olika argument mot vaccinet. De har tusentals följare som deltar och som beskriver coronapandemin som en bluff, iscensatt av en världskonspiration kallad “den nya världsordningen”. I gruppen finns alltså ett flertal som jobbar inom den svenska vården. Givetvis är inte alla skeptiker militanta aktivister, jag har några i min bekantskapskrets som av olika skäl valt att inte vaccinera sig, men det är tragiskt att konspiratoriska lögner faktiskt kan leda till både svår sjukdom och död.

Oavsett vad och vem man tror på så kommer Covid-19-pandemin att hänga över oss ett bra tag till. Det kommer för alltid att finnas ett före och ett efter. Regeringar, politiker och enskilda människor har agerat olika och kanske vi någon gång i framtiden får ett hum om vad som var rätt och vad som var mindre bra. Vi kan bara hoppas på att man lärt sig något och att beredskapen nästa gång det händer är bättre än vad den var nu. För är det något vi kan vara säkra på så är det att detta inte var sista gången vi får en pandemi över oss.

Nåja, var och en är salig på sin tro. Valet är fritt. Personligen är jag hyggligt övertygad om att det var rätt att gå och vaccinera sig, vilket jag också gjort. Möjligen har några drabbats av allvarligare biverkningar, men jag är ganska säker på att väldigt många fler hade blivit svårt sjuka eller till och med dött om de inte i tid fått sina sprutor. Att vi nu ser ett ljus i tunneln beror i högsta grad på att merparten av befolkningen är vaccinerade.

Kommentarer inaktiverade.