Cirkusen är redan igång

Krönika publicerad i KT/KK
Ett och ett halvt år kvar till nästa val, men cirkusen är redan igång och precis som vanligt kretsar väldigt mycket kring Sverigedemokraterna. Just nu är det fokus på Liberalerna och Nyamko Sabuni som i desperation försöker rädda sitt parti genom att öppna upp höger ut och det mot ett parti som varit de liberala krafterna i svensk politiks absoluta motpol. Något hon till slut lyckats med via en omröstning i partirådet. Låt vara med knapp majoritet och som nu skapat stor splittring som ingen vet vart den leder.

Även Ulf Kristersson är på hugget. Han som under många år lovat dyrt och heligt att aldrig ens snacka med Åkesson och hans gäng. Nu råder annat ljud i skällan. Nu är Sverigedemokraterna plötsligt rumsrena och är nu en given budgetpartner till både moderater och KD. Nu ansluter också Liberalerna, låt vara med utsatta “röda linjer” gentemot SD, vad nu det kan betyda. Sabunis argument har varit att man nu kan “samtala” med alla partier i riksdagen. Som jag ser det så för man inte samtal i dessa kretsar. Man förhandlar, kompromissar och kohandlar. Man ger och man får med olika resultat rent politiskt och ideologiskt. Som exempel så har både Miljöpartiet och Socialdemokraterna sålt sina själar ideologiskt, men har fått behålla makten som regeringspartier. Dock genom att, i huvudsak, genomföra andras, läs Centerns och Liberalernas mittenpolitik. Samtala kan man säkert göra kring fikaborden, men när det gäller så får man kompromissa, det kommer Sabuni snart bli varse, tro mig. Skulle nu Liberalernas svek mot sin själ lyckas ta dem upp över fyraprocentstrecket skulle jag säga att de “röda linjerna” spelar mycket liten roll. Skulle dessutom dagens väljarsiffror stå sig någorlunda räcker det inte ens till de över 50 procent som gäller för att ta makten. Vem de i så fall ska “samtala” med framgår inte. Tufft blir det också för KD som just nu hänger på gärdsgården med bara en halv procent över strecket. På den andra sidan ligger MP pyrt till. Kanske har några i Greta-generationen fått åldern inne till att rösta. Det skulle kunna ge MP en liten skjuts.

Nej, jag tror nästa val kommer att bli en riktig rysare för alla inblandade. Som det nu rört ihop sig är det få som kan kännas som vinnare. Vare sig väljare eller politiker. Kanske då till sist Sverigedemokraterna som nu får hjälp av Nyamko Sabuni.

Om nu vi får en högerregering 2022 med Sverigedemokraterna som stödparti, eller kanske till och med som en del av regeringen, vad kommer då de övriga tre partierna vara beredda att ge ifrån sig? Aborträtten är ju en nagel i ögat på högern runt om i världen. Kanske asylinvandringen? Något vill ju Åkesson ha. Kommer man att ge sig på att förändra public service? Något som just nu verkar hett, men för mig är helt obegripligt då få saker i samhället har större förtroende än just SVT och SR. Men här har ju SD med sig både KD och M. Dock utan att någon av dem kan berätta om vad det skulle innebära. Man har pratat om en avsmalning av utbudet. Vad det innebär för Mello, Vinterstudion, Fotbolls-VM, På spåret och liknande får vi säkert höra mer om den dagen de eventuellt tar över.

Tills dess, ha en fin fortsättning på påsken.

Kommentarer inaktiverade.