Politik är att vilja

Krönika publicerad i KT/KK
Rubriken “politik är att vilja” ett berömt citat från ett tal av Olof Palme den 12 maj 1964. Jag tycker det håller än, även om jag tvivlar på att alla politiker har förstått innebörden. Det gäller i högsta grad de ledande politikerna i Region Örebro. Catarina Forsberg träffar återigen mitt i magen i en av hennes många bra ledare när hon frågar “hur orkar de låtsas”. Då riktat mot det faktum att kvinnokliniken i Karlskoga tvingas minska ner sin verksamhet ytterligare. En given fortsättning på nedläggningen av Karlskoga förlossningsverksamhet och ytterligare en spik i kistan kring möjligheterna att öppna upp förlossningsavdelningen i Karlskoga och rädda kvar all annan viktig verksamhet på Karlskoga lasarett. 

Nu svarar Nina Höijer, socialdemokratisk regionpolitiker från Karlskoga, på denna ledare och försöker återigen, i samma svamliga tonart som hennes kollegor Andreas Svahn och Karin Sundin, försöka inbilla oss att stängningen och det fördröjda återöppnandet inte var ett politiskt beslut, utan ett medicinskt. Kanske på pappret, men jag kan inte se att någon politiker i ledande ställning lagt två strån i kors för att få till en återöppning. Jo, i vackra ord, men definitivt inte i handling. Att driva vård i regionen är ett politiskt ansvar. Trots det har det under lång tid visat sig att den politiska ledningen i regionen är marionetter till en medicinsk ledning vars agenda är att centralisera vården till Örebro. Därtill (medvetet?) föra en så usel personalpolitik att ingen vill vara kvar. Vilket i sin tur nu orsakar att kvinnokliniken i Karlskoga bara kan ha öppet färre dagar och endast på dagtid. Man pratar fortfarande om tre väl fungerande sjukhus i länet samtidigt som man utarmar både Lindesbergs och Karlskogas. Därtill går akutmottagningen i Örebro på knä.
Det finns ingen dold agenda, säger Nina Höijer. Givetvis inte, hur skulle man kunna erkänna det. Allt startade med sommarstängningen av förlossningsverksamheten, sedan dess har det bara gått utför. Samtliga konsekvenser som då framställdes har infallit. 2019 lovade man att skyndsamt se till att återöppna förlossningen i Karlskoga. Sedan dess har fler och fler verksamheter i både Karlskoga och Lindesberg lagts ner.    

Såg förresten en annons där Karin Sundin, regionpolitiker för S, var glad åt att 70 procent av medborgarna i vår region var nöjda med vården som erbjuds. Det statisktiska underlaget för att få fram den siffran var 1 000 personer. Jag lovar att av de nöjda 700 var det väldigt få som bor i de västra eller norra länsdelarna. 

Så ordnade det sig då till slut. Turerna kring den nya belysningen på Stora Valla har gäckat det rödvita fotbollsfolket. Nu kanske vi kan få ha den allsvenska premiären på Stora Valla ändå, med eller utan publik. Min oro stäcker sig lite längre än bara till uppförandet av nya belysningsmaster. Hinner man också åtgärda planen. Minns hur det var förra året. Blir det en blöt och lite sen vår blir det svårt att få gräsmattan spelbar. Som jag ser det, lika viktiga åtgärder som belysningen måste till gällande planen. Jag gissar att även detta ingår i de drygt 50 miljonerna som uppskattats för att få Stora Valla allsvenskt, men hinner man med också detta, det är frågan.  

Oavsett så är längtan till första hemmamatchen enorm. När vi nu sett vad grabbarna är kapabla till i de två bortamatcherna i Svenska Cupen så kan vi klart konstatera att Degerfors IF har inget att skämmas för som nykomlingar. Många kommer att bli överraskade när de besöker Stora Valla.

Kommentarer inaktiverade.