Kan sanningen nu besegra lögnen?

Krönika publicerad i KT/KK
har vi då fått en ny president i Vita huset i Washington. Jag säger vi eftersom jag tycker att amerikansk politik på många olika sätt påverkar hela världen, även oss uppe i vårt nordliga hörn. Vi har nu, förhoppningsvis, stängt dörren till drygt fyra år av galenskap och politiskt clowneri.  Donald Trump har fått lämna in, långt ifrån till allas glädje, men i alla fall till min.

Det har, som sagt, varit en galen tid, fylld med lögner, hat, ökad polarisering och våld. I den politiska världen har det alltid funnits lögner och/eller alternativa sanningar som det numera heter. Men Donald Trump har på något sätt lyckats göra lögnen rumsren. Det har helt enkelt blivit många politikers taktik att oemotsagda ljuga oss mitt i ansiktet, även på vår hemmaplan. Oemotsagda, ibland beroende på dålig journalistik, men Trumpgänget har också framgångsrikt lyckats förmedla till sina trogna att allt media skriver är osant och falskt. Det har varit självklart i diktaturer styrda av maktgalna despoter, men Trump har legaliserat lögnen även i en demokrati som USA. Och inte bara han utan också hans stödtrupper. En hel del finns nu även i våra egna politiska miljöer.

Nu är det väl ändå tiden efter det senaste valet som varit det mest otroliga i Trumps historia som USA:s president. Att via knep, lögner, makt och hot försöka ogiltigförklara ett väl genomfört val och till slut elda på sina trogna trupper att bruka våld och odemokratiska metoder. Allt för att därmed hindra Biden att till slut bli vald vilket är så otroligt makalöst att man ibland tror att man drömmer.

USA är ett komplext land. Där finns de allra rikaste, men också en enorm segregation, misär och fattigdom. Ett stort antal medborgare som lever under existensminimum och inte kan få den vård de borde ha rätt till. De extremt låga minimilönerna gör att många har både två och tre jobb för att klara av att ställa mat på bordet och betala sina räkningar. Rasismen ligger som en våt filt över hela den stora kontinenten. Svarta, latinamerikaner och andra invandrargruppen räknas som andra klassens medborgare, ibland inte ens det. Det har inte minst tydliggjorts nu under coronapandemin. Det här är bara några av tusentals saker som behöver tas omhand, oavsett vem som är president. Ändå känns det ibland som om abortfrågan vore landets absolut viktigaste. Jag lyssnade på en intervju med en konservativ pastor som 2016 röstade på Trump i huvudsak för hur han hanterade detta med fria aborter. Nu var han väldigt besviken på allt annat Trump hittat på under fyra år, men var ändå lite osäker på hur Biden skulle hantera abortfrågan, trots att han är troende katolik, som pastorn uttryckte det. Denne pastor är långt ifrån ensam om dessa åsikter. Jag vet inte, men ska det vara så svårt att ge kvinnan makten över sin kropp, över sitt liv utan att religiösa fanatiker, pastorer, präster och politiker ska lägga sig i. Hur är det möjligt att i huvudsak män över hela världen ska ha makten att bestämma över våra kvinnors val. Jag kan ge mängder av exempel på viktigare saker att nu ta tag i. Den viktigaste är att nu återta sanningen.
Oavsett hur det ska gå till, nu kan vi bara önska Uncle Joe lycka till. Jag tror han behöver det, kanske mer än någon annan just nu.

Kommentarer inaktiverade.