När humlan återigen lättade…..

Krönika publicerad i KT/KK
Under veckorna innan andra advent var det inte bara vädret som varit gråmulet i Värmland. Efter en fullständigt galen säsong av Degerfors IF:s spelare och ledare, grusades plötsligt maskineriet. Efter två mycket tunga förluster gick det emot en riktig rysare i den allra sista omgången i Superettan. När 3-0 mot Ljungskile var ett faktum utbröt en eufori som är svår att beskriva.
Trots pandemirestriktioner samlades ett stort antal degerforsare utanför den kultförklarade restaurangen Bosna för att ta emot sina rödvita hjältar. ”Himlen är rödvit” brukar Vulkanerna sjunga och den här kvällen stämde det bokstavligen. Nästa år spelar Degerfors IF i Allsvenskan, igen vill jag poängtera, även om det var 23 år sedan sist. Humlan, du vet den där som inte borde kunna flyga, lättade återigen från gräset på Stora Valla och på starka vingar flög den rakt in i fotbollens finrum.

Degerfors IF är på många sätt unikt. Det har genom åren varit ömsom vin, ömsom vatten, men på något sätt reser man sig alltid och tar sig vidare. Kultur och tradition väger tungt, men jag vill ändå framhålla alla inblandades stora hjärta. För mig är det hemligheten. Fotboll idag har blivit ett jobb, nästan som vilket som helst. Spelare och ledare byter klubb, klubbmärket på bröstet betyder inte lika mycket om lönekuvertet är tillräckligt stort. I Degerfors ser det annorlunda ut. Sportchefen Patrik Werner har levt hela sitt liv på Stora Valla, från knattespelare, via A-lag till tränare och nu, en av hela fotbollssverige, hyllad sportchef med magisk fingertoppskänsla. Den ena tränarhalvan Tobias Sohlberg är klubbens mesta spelare, i styrelsen finns Ola Svensson som även han varit med sedan 6-årsåldern och gått hela vägen. Där finns också tidigare spelaren och tränaren Jonas Lindskog. På kansliet finns Leif Olsson, även han en gammal trotjänare och jag vill också nämna klubbchefen Suzanne Hellström som med glöd och entusiasm leder det hela. Här finns ett enormt stort hjärta och en makalös passion som möjliggör att ett litet samhälle som Degerfors kan bedriva elitidrott på absolut högsta nivå. Att det också betyder väldigt mycket för alla oss som bor här bevisades inte minst på lördagskvällen när spelarbussen anlände från Göteborg med en allsvensk plats i bagaget. Sydländsk eufori utspelade sig.

Degerfors kommun genomgår just nu ett ekonomiskt stålbad. Vi behöver verkligen den guldkant i tillvaron som nu grundlades i lördags. DIF har visat att humlan flyger, trots coronapandemi och små resurser. Hoppas det kan sporra våra politiker att visa samma hjärta och passion i sitt värv som vårt rödvita lag gjort. Då är vi snart på banan igen, även ekonomiskt.  

Björn Reimers

Kommentarer inaktiverade.