Judehat, doping och sommarstängt…………

Krönika publicerad i KT/KK 2017-12-09
Molotovcocktails mot Synagogan i Göteborg. Hets mot folkgrupp i Malmö med hot om att ”skjuta judar”. Offentlig antisemitismen på våra gator och torg har blivit vardagsmat. Igen får man väl konstatera. Denna gång som en reaktion på att Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad och därmed, högst medvetet, gett palestinier och muslimer fingret. Att se erkännandet i sak är väl egentligen bara ren fakta, men agerandets symboliska handling har ställt till oro vilket inte kunde ha varit så svårt att räkna ut, inte ens för Vita Huset i Washington.

Att judehatet återigen sker så öppet på våra gator och torg är givetvis en frukt av att svensk polis, mer eller mindre, legitimerat företeelsen och låtit svenska nazister demonstrera och torgföra öppna hot mot judar utan att se det som olagligt utan som vilken människas som helst frihet att uttrycka vad man tycker. Det är bara en tidsfråga innan man faktiskt går till handling och börjar skjuta. Att nazister direkt eller indirekt dödshotar en hel folkgrupp har ingenting med yttrandefrihet att göra. I Finland har man förbjudit Nordiska Motståndsrörelsen, vilket sannolikt inte löser problemen, men det är en klar markering att man inte accepterar deras hot.

Ryssland är uteslutet som nation vid OS i Sydkorea i februari. Det är inte så mycket att säga om den saken för man får ju verkligen hoppas att den internationella OS-rörelsen har ordentligt på fötterna i denna fråga. Samtidigt kan man fundera över hur många andra som klarat sig undan då så stort fokus har legat på att avslöja ryssarna.
Inom skidsporten debatteras Norges gråzonsförfaranden kring astmamedicinering samt effekterna av att välja fel läppbalsam.
Utanför dessa dopingfrågor pågår en mängd olika muthärvor och korruptionsavslöjanden inom Internationella Olympiska kommittén, IOK.  Allt detta förtar glädjen till idrotten, åtminstone för mig.

Jag har alltid varit något av en idrottsnörd. Jag har sällan missat något av de stora evenemangen, såsom OS, fotbolls-VM och EM, friidrottsgalor, vinterstudier med mera. Men med den där ständiga dopingkänslan i magtrakten så fort det går lite för bra för någon dödar nöjet. Likaså de korrumperade pamparna inom IOK som ser makt och pengar före det idrottsliga. Egentligen är det väl fotboll som ligger mig varmast kring hjärtat. Den gröna mattans schack fascinerar en hel värld. Champions League och därtill mången annan internationell fotbollsmatch har konsumerats över tid, men när spelarna tjänar ett par miljoner i veckan eller säljs för över en miljard, vilket gör att en biljett på en internationell arena kostar kring 2 000 kr. Då känns det som om man lämnat verkligheten därhän. Intresset svalnar. Den enda idrottslig lycka som känns äkta är när det blir seger på Stora Valla eller när barnbarnen spelar någon cupmatch.

Så kom det till slut ett beslut. Karlskoga BB håller sommarstängt igen. Ingen är förvånad. Men motiveringen att det inte personellt går att ha två BB öppna under semesterperioden klingar väl falskt när nya uppsägningar kommer. Till slut går det inte att ha öppet i Karlskoga alls när personalen tröttnat på dessa stängningsbeslut och säger upp sig mangrant. Kanske är det ändå den slutgiltiga målsättningen för den politiska majoriteten i Region Örebro.

Kommentarer

Judehat, doping och sommarstängt………… — 1 kommentar