Det blev inte riktigt som vi kunde tro……..

Det blev inte riktigt som vi kunde tro……..
Krönika publicerad i KT/KK 2017-08-26
Vi skriver nu augusti 2017. När man ser på viss samhällsutveckling i vårt gamla Svedala så är det för mig och mina vänner, som är födda på 50-talet och hade vår viktigaste uppväxttid i slutet av 60- och hela 70-talet, en hel del som absolut inte blev som vi då trodde. För inte trodde heller du på allvar, oavsett när du är född, att vi nu på gatorna i 15 städer runtom i landet skulle få se människor i ett av världens rikaste och mest jämställda land demonstrera för en acceptabel och patientsäker förlossningsvård? Nej, jag trodde väl det.

Inte heller att delar av de skattepengar du avstått till samhällsbygget skulle hamna på riskkapitalisters bankkonton i något skatteparadis.

Ingen av oss kunde heller, ens med sin vildaste fantasi påkopplad, se nazister marschera på gator och torg, skanderande rasistiska och antisemitiska slagord, skyddade av svensk uniformerad polis.

Inte heller att både vår regering och oppositionen skulle skrika på upp till 10 000 fler poliser för att lugna ner medborgarna som räds de kulor som viner genom luften i våra städer och förorter?
Tänk om dessa politikers företrädare tagit segregation och utanförskap i många av våra storstäders förorter på allvar redan på 60- och 70-talen. Kanske kunde vi då ha satsat dessa pengar, som nu polisen kommer att kosta, på bättre boendemiljöer och bättre skolor i dessa områden. Kanske kunde det också ha blivit en slant över till BB-verksamheten och sjuksköterskelöner, vem vet.

Inte trodde vi heller att vi som ”neutral nation” (nåja) skulle ha en politisk enighet kring att upprusta vårt försvar för många miljarder kronor när samma politiker hela tiden deklarerat vikten av ett EU-medlemskap som ett löfte och en garanti för nedrustning och fred? Var gick det snett?

Kunde du i din vildaste fantasi tro att vi skulle få en människofientlig clown som president i världens mäktigaste nation? En clown som hetsar mot en kärnvapenkonflikt, försvarar nazism, förnekar den globala uppvärmningen, ljuger alla mitt i ansiktet och använder Twitter som allmänt kommunikationsinstrument. Nej, inte kunde jag i alla fall, trots mina dubier till denna stora kontinent och dess ledare rent allmänt över tid.

Inte kunde jag då heller förmå mig att skapa bilden av vuxna medelålders ”vanliga människor” som står och skriker: UT MED PACKET, UT MED PACKET så saliven stänker vid en fredlig demonstration där förtvivlade och utvisningshotade ungdomar som flytt från krig och elände och som enbart i sin frustration försöker få sympati gentemot en, för ett civiliserat land, vidrig lagstiftning?

Försök sätta dig in i hur lagstiftarna fick till att med hjälp av samma lagböcker besluta om att utvisa en 106 år gammal och sjuk dam som tillsammans med sina anhöriga flytt samma krig. Det är mycket kalla vindar som blåser när man kan koppla bort alla sina känslor och bara hävda regelverket.

Samtidigt hävdas att vi idag lever i ett friare samhälle med full valfrihet att leva sitt eget liv gentemot min uppväxtmiljö på 60-talet då staten lekte Bror Duktig. Jovisst, en valfrihet som bland annat fått deviser som ”Som ett brev på posten” och ”Går som tåget” att få helt nya betydelser.

Kommentarer inaktiverade.