Makt, vargar och julstress

Ylande varg

Ylande varg

Krönika publicerad i KT/KK 2015-12-17
Regeringen blev tvungna att backa, trycket från opinionsundersökningarnas resultat blev för tungt. Återigen blev makten viktigare än politiken. Därmed slog alla portat igen. Pressen från de väljare som hellre väljer hat och främlingsfientlighet före solidaritet och humanism blev avgörande för regeringsmedlemmarna. SD:s populism har vunnit nya segrar. Rädslor över förändringar och utveckling är kanske i vissa fall naturliga, men i normala fall brukar utbildning och fakta hjälpa fram till förståelse. Det gäller dock inte när det gäller invandring. Där är en stor del av mänskligheten förlamad och förlorad i fördomsfullhet.
Men nu har var femte svensk känt sig så störd av svensk invandringspolitik och solidaritet med människor i nöd att de måste protestera vilt. Jag funderar lite på hur direktpåverkade ni har blivit, egentligen? Har någon av er blivit av med jobbet på grund av nyanlända flyktingar? Har ni blivit av med bostaden? Har det blivit trängre på vårdcentralen, affären, biografen, systembolaget och andra ställen ni normalt brukar besöka? Har ni fått mindre pengar i plånböckerna. Har ni blivit drabbad av kriminalitet? Har priserna gått upp i affärerna? Har det blivit svårare att låna pengar på banken?
Har sharialagar införts i ert kvarter? Är det något överhuvudtaget som ruckat er vardag på något som helst sett? Nej, jag tänkte väl det. Du går fortfarande upp på morgonen, borstar tänderna, går till jobbet, kommer hem, sätter på TV:n och kryper till kojs. Livscykeln är opåverkad, ändå är ni så rädda.

Nu är jägarna på hugget igen. Läste i veckan att Värmlandsjägarna överklagat Länsstyrelsens beslut om vargjakt. Man är inte nöjd med de 20 vargar som tilldelats utan man vill skjuta 40 till. Man nämner bland annat två revir där flera angrepp på deras jakthundar inträffat. Det är ett förvirrat och korkat resonemang. Om hundangreppen är orsaken måste man ta bort samtliga vargar för att gå säker. Om man släpper lös sin hund i ett vargrevir har man själv spelat ett högt spel. Hunden ses som en fiende och kommer ovillkorligen att angripas och dödas. Det är fullt naturligt. De jägare som vet att det finns varg men ändå släpper sina hundar måste räkna med den risken. Många i jägarskrået tror sig ha någon form av äganderätt på skogen och dess byten, men det är bullshit. Vi har ett beslut om att vi ska ha varg i skogen och även om det, som nu är kring 400 vargar i skogen eller om det, som jägarna själva vill ha, mindre än hälften så kommer de som är kvar att ta lösa hundar i sitt revir. När man dessutom skjuter vilt omkring sig under de licensjakter eller skyddsjakter som utlysts och därmed tar bort föräldrapar och lämnar årsgamla eller ännu yngre valpar kvar så är man också med och skapar dessa strykarvargar som tar sig in i hagar och dödar får. De har aldrig fått lära sig att jaga på riktigt. Något de lär sig av de äldre i familjen. Det är okunskap som föder dessa problem

Julen står för dörren. Det betyder att vi återigen ska överösas av nya prylar vi inte visste att vi behövde. Reklamen med julerbjudanden har stått som spön i backen sedan oktober. Vi slår nya rekord igen, man har snackat om 70 miljarder pix, 70 000 000 000, det blir en satans massa nollor. Därtill ska vi frossa i en massa mat och dryck som enbart skapar ångest och trötthet. Nej, vi har gjort julen till något absurt och galet. Något som hos väldigt många människor skapar stress och olust. Kvällstidningarna brukar tävla i att presentera olika psykologers knep att klara av all stress och ångest inför, under och efter julen. Det var väl inte så det var tänkt.
Nej, jag hoppas du får en lugn och skön jul i glada vänners lag, bland nära och kära. Skänk också en tanke till de som sitter ensamma under helgerna, det är alltför många bortglömda själar som blir bortrationaliserade i all julstress.
Hos oss är det jul vartannat år på grund av dina, mina och våra barn. Skilsmässor hos föräldrar och långa körsträckor. Vi tar en familjehelg lite senare. L och jag far till fjällen med en packe böcker, skidor och hundar för några dagars lugn och ro i avskildhet.
GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR önskar jag dig och dina nära.

Kommentarer inaktiverade.