Skrämmande okunskap

Vargar i Kolmården

Jag kan inte för mitt liv förstå hur en så stor grupp som jägarkollektivet, som dessutom är en väldigt inflytelserik lobbygrupp, kan vara så förbannat okunnig i en så viktig fråga som vargens vara eller inte vara. Jag inser att detta är en politisk fråga, men om man ska debattera en fråga som rör och upprör hela folket så måste man ändå ha lite på fötterna och inte bara sprida gamla myter om att vargen äter upp barnen på väg till skolan, likaså bär- och  svampplockare om  inte jägarna får hålla rent i skogen.
Om jägarförbundet, som de säger, är för att vi ska ha en vargstam och inte samtidigt vill förstå att dessa vargar också är rovdjur som i värsta fall går in i hägn och dödar tamdjur eller biter ihjäl en jakthund som kliver in i deras revir så blir debatten något svårtolkad. Det enda sättet att helt undvika dessa problem är nämligen att helt utrota vargen.
Jag kan heller inte förstå hur man kan från politiskt håll ge klartecket till att gå ut och urskiljningslöst skjuta ett tjugotal vargar utan att veta vem i flockan som dödas. Vet man överhuvud taget något om hur en vargflock, eller rättare sagt en vargfamilj fungerar, dess sociala strukturer och livsvillkor? Kommer man exempelvis att följa upp vad som händer med den grupp 8 månaders vargvalpar som blev helt utan förädrar när man, enligt uppgift, sköt ett alfapar. De är inte färdigutbildade och kan mycket väl bli dessa problemdjur vi inte vill ha. De som stryker runt tätbebyggelse i jakt på mat för att de inte riktigt hunnit lära sig av sina föräldrar hur man fäller ett byte.
Ska man, som jägarna själva säger, ägna sig åt naturvård, och inte rent nöjesdödande, som många tycker det handlar om, borde en grundkurs i etologi  med huvudinriktning på våra rovdjur ingå i jägarexamen.

Kommentarer inaktiverade.